Μενού Ροή
Στην αγκαλιά της ΔΕΗ ξανά η Μελίτη και η Μεγαλόπολη

Με δύο χρόνια καθυστέρηση επιστρέφουν και τυπικά στη ιδιοκτησία ΔΕΗ οι θυγατρικές της πρώτης προσπάθειας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρίες, η Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ αφού αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ προκειμένου να πωληθούν.

Η πώληση ουδέποτε ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Πλέον με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι "δύναται να συγχωνευθούν με απορρόφηση από τη ΔΕΗ", το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και των εννόμων σχέσεων των απορροφώμενων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων λιγνίτη, καθώς και των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων, που εισφέρθηκαν σε αυτές.

Η απορρόφηση

Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου:

α) Η ΔΕΗ απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αναλογικών και παγίων συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων για κάθε σχετική πράξη που απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος, όπως η σύνταξη και η τροποποίηση καταστατικών και η κατάρτιση της πράξης συγχώνευσης κατά το άρθρο αυτό, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε συμπληρωματικών πράξεων αυτής. Κατά τη σύνταξη και υπογραφή των σχετικών πράξεων δεν απαιτείται παράσταση δικηγόρου.

β) Δεν απαιτείται να υποβληθούν στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) μηδενικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και δηλώσεις επίκλησης χρησικτησίας, διαφοράς εκτάσεων ή άλλου μη μεταγεγραμμένου τίτλου, αυτοκινήτων και λοιπών κινητών και βιομηχανικού εξοπλισμού.

γ) Από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, η ΔΕΗ υποκαθίσταται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις έννομες σχέσεις των απορροφώμενων  εταιρειών που αφορούν στους εργαζομένους τους με συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας, με εξαίρεση την περίπτωση των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων περιελήφθησαν στη σχετική πράξη απορρόφησης και στην αντίστοιχη λογιστική κατάσταση και οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν ή κατήγγειλαν τη σχέση εργασίας τους με κάποια από τις δύο εταιρείες, κατά το διάστημα μεταξύ της έγκρισης του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και της ολοκλήρωσής της.

δ) Με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου, οποιοσδήποτε λογιστικός ή φορολογικός χειρισμός διενεργήθηκε και ενέχει μελλοντικά οφέλη ή βάρη, μεταφέρεται συνεπεία της συγχώνευσης στη ΔΕΗ προς όφελος ή βάρος αυτής. Στα στοιχεία της ΔΕΗ μεταφέρονται και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί από διαφορές μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης του καθαρού ενεργητικού (ενεργητικό μείον παθητικό) των κλάδων, εφόσον έχουν περιληφθεί στη λογιστική κατάσταση απορρόφησης που θα συνταχθεί με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας