Μενού Ροή
Τι ήταν το ενεργειακό σχέδιο Ήλιος που θυμήθηκε στην Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Αίθουσα Τέχνης στην Κοζάνη το Σάββατο το βράδυ αναφέρθηκε στο βάρος που σήκωσε  και δεν χρεοκόπησε η χώρα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ματαιωθέν ενεργειακό σχέδιο Ήλιος που η κυβέρνησή του είχε συμφωνήσει με την τρόικα το 2012, με σκοπό να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο παραγωγής φτηνής ενέργειας που θα την πουλά στην Βόρεια Ευρώπη και θα μειώνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η ιδέα του σχεδίου είχε αποδοθεί στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της γερμανικής απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια. Περιλάμβανε την ανάπτυξη επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ηλιοθερμικά συστήματα στην Ελλάδα και ενός ισχυρού δικτύου υψηλής τάσης για τη μεταφορά της ενέργειας που θα παράγεται από αυτά στη Γερμανία.

Το σχέδιο αποτελούσε παρακλάδι του φιλόδοξου σχεδίου «Desertec» που είχε δρομολογηθεί από γερμανικές εταιρείες και τράπεζες στη B. Αφρική για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα και εν συνεχεία την εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα.

Ομως το σχέδιο «Desertec» είχε τότε παγώσει και αργότερα ματαιώθηκε λόγω της πολιτικής αναταραχής στη B. Αφρική και του τεράστιου κόστους ύψους 400 δισ. ευρώ.

Το γερμανικό σχέδιο είχε δημιουργήσει προσδοκίες για έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, αλλά και τα πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά οφέλη της χώρας.

Αργότερα υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων, της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου και του δεύτερου μνημονίου το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Για την Κοζάνη

“Εδώ είχαμε ανακοινώσει την μονάδα 5 και το πρόγραμμα Ήλιος .Αν είχε προχωρήσει θα είχαμε αυτονομία ενεργειακή, δυστυχώς δεν υπήρχε προετοιμασία για την πράσινη ανάπτυξη και την απολιγντιτοποίηση ούτε για το εργατικό δυναμικό .Η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνικούς όρους δικαιοσύνης”

“Δεν  μας το επέτρεψαν λόγω του πολέμου που μας έκαναν και χάσαμε 15 χρόνια.

Έχουμε  κρίση λόγω του ραγδαίου κόστους της ενέργειας αλλά και της απαξίωσης των δικών μας αποθεμάτων που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αλλάξει τον κλιματικό νόμο, αλλά δεν φτάνει.

Χρειάζεται ενεργειακή δικαιοσύνη.Ο ήλιος, ο αέρας , η γεωθερμία, τα υδροηλεκτρικά μπορεί να είναι πηγές ΑΠΕ.

Ο Μητσοτάκης εννοεί ότι θα δώσει άδειες σε λίγους και ισχυρούς”, σε αυτά όμως  μπορεί να συνδεθεί ο  καθένας, οι δήμοι,  ο αγρότης.

Θα μπορούσε η Κοζάνη να είναι πρωτοπόρος στην ενεργειακή δημοκρατία.

Ο ήλιος , ο αέρας , τα υδροηλεκτρικά δεν ανήκουν  στους ομίλους.Ανήκουν στο λαό, για αυτό υπάρχουν και οι μάχες μεταξύ μας” πρόσθεσε .

“Εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, θέλουμε την παράταξή μας πλειοψηφούσα, και σας ζητώ να έρθετε στις κάλπες.Να πάρετε το μέλλον της παράταξης στα χέρια σας”

Για την ενεργειακή κρίση

Αναρωτήθηκε αν στην πορεία της μετάβασης στην πράσινη οικονομία θα κερδίσουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών “Θα συνεχίσουμε σαν τη σημερινή κυβέρνηση που το ταμείο ανάκαμψης έγινε ταμείο παράκαμψης;’

Εμείς οι σοσιαλιστές από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θέλουμε να ορίζουμε την μοίρα μας, να επιτελέσουμε τον ιστορικό μας ρόλο”.

“Ζούμε τα αποτελέσματα μιας ενεργειακής κρίσης.”

Αν διπλασιάσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ , πάει καλά η μετοχή” είπε. Είμαστε στη δεύτερη θέση στην ενεργειακής φτώχεια της Ευρώπης. Αξία έχει ο νέος, πάει έξω και αξιοποιείται”.

Πρότεινε μια πράσινη δικαιοσύνη με δικαιώματα για όλους , απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, επένδυση στον άνθρωπο , ένας νέος πατριωτισμός που θα προβάλει την εικόνα του ελληνισμού και μια ισχυρή πολιτιστική παρουσία”

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας