Μενού Ροή
Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από την εταιρεία ενέργειας EDP στην Πορτογαλία

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία έως το 2026, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το οποίο αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών προγραμματισμένων επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDP, Miguel Stilwell d’Andrade, και ο οικονομικός διευθυντής της, Rui Teixeira, παρουσίασαν το στρατηγικό σχέδιο της EDP για την περίοδο 2023-2026, σε επενδυτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επενδύσεις για την Πορτογαλία θα ανέλθουν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 12% του συνόλου των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναφέρθηκαν στην πορτογαλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CMVM).

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα δύο έργα υδρογόνου που αναπτύσσονται σε παλιούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο Sines και στο Ribatejo, 2.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το πλωτό ηλιακό πάρκο στο φράγμα Alqueva, την ανάπτυξη ενός υβριδικού έργου με 70 μεγαβάτ (MW) πλωτής ηλιακής ενέργειας, 70 MW αιολικής ενέργειας και 14 MW ηλιακής ενέργειας, καθώς και το υπεράκτιο αιολικό έργο Windfloat Atlantic.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της EDP για το 2023, ο Stilwell d’Andrade σημείωσε ότι η χρονιά «ξεκινάει καλά όσον αφορά την υδροηλεκτρική παραγωγή» μετά τη σοβαρή ξηρασία του 2022.

«Αν υποθέσουμε ότι το 2023 θα είναι ένα μέσο έτος όσον αφορά την υδροηλεκτρική παραγωγή, μπορούμε να υποθέσουμε μια καλή βάση για το 2023», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EDP.

Ο επικεφαλής της εταιρείας ενέργειας τόνισε επίσης τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου και δήλωσε ότι αναμένει «λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις σε μέρη όπως η Ρουμανία και η Πολωνία».

Όσον αφορά την υδροηλεκτρική παραγωγή, το επιχειρηματικό σχέδιο έως το 2026 προβλέπει 7,0 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας, εκ των οποίων 5,5 GW στην Ιβηρική Χερσόνησο (5,1 GW στην Πορτογαλία και 0,4 GW στην Ισπανία) και 2,0 GW στη Βραζιλία.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η EDP προβλέπει σταδιακή μείωση της κατανάλωσης κατά 50% έως 60% έως το 2026.

Ο όμιλος EDP ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να επενδύσει 25 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων τα 21 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (85%), με ετήσιες ακαθάριστες επενδύσεις 6,2 δισ. ευρώ, 30% περισσότερες από το προηγούμενο σχέδιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος στους επενδυτές, περίπου το 50% της επένδυσης είναι ήδη εξασφαλισμένο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας