Μενού Ροή
Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στο σύστημα διανομής ηλεκτρισμού της Σλοβενίας

Η Σλοβενία σχεδιάζει να επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια και για να καταφέρει να αντέξει την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένει ότι θα έρθει με την πράσινη μετάβαση.

Το 10ετές επενδυτικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από τον κρατικό διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας SODO, σε συνεργασία και με τις πέντε εταιρείες διανομής της χώρας, έλαβε το πράσινο φως από την Υπηρεσία Ενέργειας της χώρας.

Το σχέδιο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που τίθενται από την απαλλαγή από τον άνθρακα, την αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως το κύριο ενεργειακό προϊόν στις μεταφορές ή τη θέρμανση, δήλωσε ο SODO την περασμένη εβδομάδα.

Από το σύνολο των επενδύσεων, τα 2,5 δισ. ευρώ ή το 72%, θα διατεθούν στα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης, τα οποία, μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες αναβαθμίσεις για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κλίμακα και κατανάλωση. Από αυτά, το 1,2 δισ. ευρώ προορίζεται για το δίκτυο χαμηλής τάσης, ενώ το 12% θα πάει σε υποδομές 110 κιλοβόλτ και το 8% σε δευτερεύοντα εξοπλισμό.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο έρχεται μετά την τρέχουσα ώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής ενέργειας, η οποία αποκάλυψε κραυγαλέες αδυναμίες του δικτύου και άφησε πολλά νοικοκυριά να μην έχουν εγκρίνει τα έργα τους για ηλιακές στέγες από τις ρυθμιστικές αρχές λόγω ανεπαρκούς χωρητικότητας του δικτύου.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του σχεδίου παραμένει προς το παρόν ασαφής.

Οι εταιρείες διανομής είναι απίθανο να έχουν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο εν μέρει λόγω των απαλλαγών από τα τέλη δικτύου που τέθηκαν πρόσφατα σε εφαρμογή για να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και να μετριαστεί η κρίση του κόστους ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας