Μενού Ροή
Επενδύσεις 60 δισ. ευρώ έως το 2030 στον τομέα ενέργειας της Πορτογαλίας

Σύμφωνα με τα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ενεργειακός τομέας θα έχει τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών, μέχρι το 2030.

«Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου μας, μέχρι το 2030, ο πορτογαλικός ενεργειακός τομέας θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Κορντέιρο στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για μια «συντηρητική» εκτίμηση που βασίζεται στους στόχους που έχουν τεθεί στα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις εκπομπές άνθρακα και αντιστοιχεί, κυρίως, σε ιδιωτικές επενδύσεις από εθνικές και ξένες εταιρείες.

Ο Κορντέιρο επεσήμανε παράλληλα ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030 (PNEC 2030), θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα της αιολικής ενέργειας κατά 3,4 γιγαβάτ (GW), «γεγονός που αντιστοιχεί σε μια επένδυση μεταξύ 4 και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, θα χρειαστεί αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 6,4 GW, «η οποία αντιπροσωπεύει επένδυση μεταξύ 4,3 και 4,7 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά τη δημοπρασία 10 GW για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία θα ξεκινήσει μετά τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές όπου μπορεί να εγκατασταθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η επένδυση θα είναι μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις στο υδρογόνο έχουν επίσης υπολογιστεί και η Εθνική Στρατηγική προβλέπει ποσό μεταξύ 7 και 9 δισ. ευρώ σε έργα παραγωγής, καθώς και στήριξη επενδύσεων και παραγωγής ύψους 900 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2030.

Επιπλέον, 204 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον διάδρομο του «πράσινου» αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίσει την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τη Μασσαλία της Γαλλίας.

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε τις προγραμματισμένες επενδύσεις στο Εθνικό Δίκτυο Μεταφορών, με εγκεκριμένα ποσά ύψους 430 εκατ. ευρώ, έως το 2026, και 760 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αειφορία και Αποδοτικότητα στη Χρήση των Πόρων (POSEUR) και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PRR) που διατέθηκαν σε έργα ενεργειακής απόδοσης.

«Η συνολική αξία αυτών των επενδύσεων που περιέγραψα αντιστοιχεί περίπου στο 25% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας μας», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας