Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επί τάπητος ΕΕ η ενεργειακή κρίση – Νέες συζητήσεις στο Συμβούλιο

eurogroup

Εν αναμονή αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ενέργειας είναι η κοινή γνώμη στην ΕΕ εν όψει και δυο σημαντικών συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων. Συγκεκριμένα σήμερα και αύριο συνεδριάζει το Eurogroup και το Ecofin, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και οι προοπτικές για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, μετά από παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί η γενική εικόνα που προκύπτει από τα προσχέδια των Προϋπολογισμών που υπέβαλαν τα κράτη-μέλη, ζήτημα επί του οποίου οι Υπουργοί αναμένεται να επανέλθουν τον Δεκέμβριο. Θα εξεταστεί, επίσης, το μέλλον του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει ακόμα την ανταλλαγή εμπειριών και προκλήσεων από τα κράτη-μέλη αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα αποτελέσματα πρόσφατων διεθνών συνόδων και θα ενημερωθούν από τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Giancarlo Giorgetti σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης της χώρας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει, επιπλέον, αύριο σε σύνθεση τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Andrea Enria και την Πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης κα. Elke König αναφορικά με τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα στο τρέχον οικονομικό, γεωπολιτικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Ecofin

Στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού Βασιλεία ΙΙΙ, ενός συνόλου μεταρρυθμιστικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη βελτίωση της εποπτείας του και της διαχείρισης κινδύνων.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται να συζητηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ενδέχεται να δοθούν πολιτικές κατευθύνσεις όσον αφορά την επιχειρησιακή εφαρμογή της τακτικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ουκρανία.

Επίσης, η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει συζήτηση για τη φορολόγηση των βαρέων φορτηγών οχημάτων,απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και ενημέρωση από την Προεδρία για την πορεία των υπό εξέταση νομοθετικών προτάσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του ΕΔΣ για το 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους Υπουργούς Οικονομικών σχετικά με τις συνέπειες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, του νέου νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Στο περιθώριο του Ecofin, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, συνάντηση μακροοικονομικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, με κεντρικό θέμα τις τιμές της ενέργειας. Ενώ, μεθαύριο, Τρίτη, θα διενεργηθεί υπουργικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Επίσης για τις 24 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εξαιρετικά κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου σε συνέχεια των πρόσφατων συζητήσεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από τα μέσα του 2021 και κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε σειρά έκτακτων μέτρων...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 189,3 δισ. ευρώ για το 2024. Ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με εκτιμώμενο ποσό ύψους...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι Η Ευρώπη θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν. Το δείχνει η έκθεση της Κομισιόν που προτρέπει τις χώρες μέλη να βάλουν τέλος...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

«Ότι μέτρα πήρε η κάθε χώρα, πήρε. Η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται και περαιτέρω παρατάσεις των έκτακτων μέτρων –πέραν των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί σε...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE