Μενού Ροή
Επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες, εξοικονόμηση ενέργειας - Πότε έρχονται;

Σε φάση υλοποίησης είναι μια σειρά από προγράμματα επιδότησης για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση όσα  δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα σε σχέση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων και οικιακών συσκευών καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι:

-Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προβλέπει επιδότηση με χρήση κριτηρίων. Θα αφορά συστήματα  αυτοπαραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο “ηλεκτρικό χώρο” στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με βάση το νόμο τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι μεχρι 10 κιλοβάτ και αθροιστικά να φτάσουν όλες οι υποδομές τα  2.5 γιγαβατ ισχύος. Όπως ξεκαθάρισε ακόμη και σε κορεσμένες περιοχές θα υποχρεούται ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυρια΄επαγγελματίες και αγρότες  να κάνουν φωτοβολταϊκά.

Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.

-Για το πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή”, όπως είπε,  αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. “Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια”, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

-Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. Ευρώ. Στόχος επίσης είναι η προκήρυξη ως το τέλος του έτους.

-Εντός, επίσης,  των ημερών θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος “Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”, ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα οποία 100 εκατ. θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις  και τα υπόλοιπα στους τομείς εμπορίου και τουρισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας