Μενού Ροή
Επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη: Τα ελληνικά ενεργειακά project που ενδιαφέρουν τους Ιάπωνες

Ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά για τον τομέα της ενέργειας, εκδηλώνεται κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιαπωνική πλευρά ενδιαφέρεται για ενεργειακά έργα καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη). Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, καθώς και για το πρότζεκτ, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται μετά από 17 χρόνια επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία – του Κώστα Καραμανλή το 2005.

Η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων, καθώς για την Ελλάδα η Ιαπωνία αποτελεί άνοιγμα σε μια σημαντική χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7.

Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση. Η Ελλάδα, άλλωστε, χώρα της Ε.Ε., αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε -  μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών πρότζεκτ που διαμορφώνονται.

Κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Φραγκογιάννης.

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

-Στο επενδυτικό κομμάτι, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει – μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη - τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο  αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.  Για την επίσκεψη στην Ιαπωνία και τις συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

-Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

-Η δεύτερη, θα γίνει – παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO – για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Η άλλη Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα δώσει  διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στην ομιλία του, αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας