Μενού Ροή
Επιστρέφει στο φυσικό αέριο η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι τιμές πέφτουν σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβαρύνοντας πιθανώς όμως τις προοπτικές για ακόμη έναν χειμώνα με περιορισμένες ρωσικές προμήθειες, γράφει το Bloomberg.

Αυτό είναι εμφανέστερο κυρίως στη βιομηχανία διύλισης, η οποία εναλλάσσεται πιο εύκολα μεταξύ των πρώτων υλών που κυμαίνονται από φυσικό αέριο έως μαζούτ. Τα ολλανδικά στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάρτιο σημειώθηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου για φέτος, ενώ και τα στοιχεία του γαλλικού και του ισπανικού δικτύου φυσικού αερίου μαρτυρούν ότι η ζήτηση των διυλιστηρίων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η ταχύτητα της ανάκαμψης θα είναι κρίσιμη και για το πώς θα προετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δεύτερου χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πέρα από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, από περίπου 43 ευρώ τώρα, και να εξαφανίσει τα αποθέματα, σύμφωνα με τη σουηδική SEB. Είναι μια άποψη που συμμερίζεται και ο Όμιλος Vitol, από τους μεγαλύτερους traders φυσικού αερίου.

«Ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες πέρυσι μετατοπίστηκαν από το φυσικό αέριο στα καύσιμα», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies. «Φέτος περνούν πάλι από το ντίζελ στο φυσικό αέριο, επομένως δημιουργείται πρόσθετη ζήτηση».

Καλό δείκτη της ανάκαμψης παρέχουν επίσης τα πετροχημικά εργοστάσια, επειδή μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, σύμφωνα με την Energy Aspects.

Άλλοι κλάδοι έντασης αερίου θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς η μείωση της ζήτησης είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και όχι της αλλαγής καυσίμου.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, η συνολική χρήση από εργοστάσια μειώθηκε περίπου 20% πέρυσι στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της πτώσης ρεκόρ στη συνολική κατανάλωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Φέτος, ο IEA αναμένει ότι η ζήτηση στη βιομηχανία θα ανακάμψει κατά περίπου 10%.

Από ένα ανώτατο όριο άνω των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία έχουν πέσει περίπου 90%. Τον Φεβρουάριο, η χρήση από τα διυλιστήρια της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 8,1%, ανέφερε η Enagas.

«Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος — σε συνδυασμό, πιθανώς, με την ισχυρότερη ζήτηση από το άνοιγμα της Κίνας — σημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή πιθανώς θα έχει κάποια θετική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος», δήλωσε η Maeva Cousin, οικονομολόγος του Bloomberg.

Παρά τη βουτιά, όμως, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο τους, ενώ αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2025, όταν πρόκειται να φτάσει νέα παγκόσμια προσφορά.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια ζήτηση μπορεί να χαθεί για πάντα, καθώς τα εργοστάσια μεταφέρονται σε μέρη του κόσμου όπου το ενεργειακό κόστος είναι χαμηλότερο.

Οι χημικές εταιρείες BASF, Dow και Lanxess είναι έτοιμες να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μεταφέρουν επενδύσεις εκτός Γερμανίας, καθώς δεν αναμένουν από το Βερολίνο να παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται σε τιμές κοντά σε αυτές που πλήρωναν κάποτε για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μια πρόσφατη έρευνα από τη γερμανική ένωση χημικών VCI αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις στη χώρα φέτος, λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους.

«Οι προοπτικές για το μέλλον έχουν βελτιωθεί κάπως στην τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία της Γερμανίας», ανέφερε η VCI. «Η μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση, που φαίνεται να έχει φτάσει στο ναδίρ. Σε αντίθεση με την πανδημία ή την παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας