Μενού Ροή
Έρχονται τον Οκτώβριο Εξοικονομώ και Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις-Επιδότηση και για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ένα 24ωρο μετά την κοινή Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι πρόεδροι της  Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος τονίζοντας την ανάγκη για μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως προϊόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας βρέθηκε “ενώπιος - ενωπίω” με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ειδική εκδήλωση  που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για το ενεργειακό κόστος.

Με την αφορμή αυτή προχώρησε, πέρα από την αναφορά για συνέχιση των επιδοτήσεων, στην ανακοίνωση ή υπενθύμιση μια σειρά μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση ως “ανάχωμα” για τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών και αντικαταστάσεις συσκευών αλλά και ενίσχυση της αυτοπαραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση δυο προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις.

Προγράμματα για επιχειρήσεις

Το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ύψους 360 εκατ. ευρώ και θα εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών όπως και κάποιων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα.

Επίσης τον Οκτώβρη θα γίνει και η εκκίνηση με τη σχετική προδημοσίευση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ το οποίο στους δυο κύκλους του έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.

Σε σχέση με την προώθηση διαδικασιών αυτοπαραγωγής με  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, εντός του χώρου δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης ο κ. Σκρέκας είπε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου. Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση. Παράλληλα είπε ότι το νέο αυτό καθεστώς για την αυτοπαραγωγή και τον εικονικό συμψηφισμό θα περνά μέσα από τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μόνο από ομάδες επιχειρήσεις.

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι, όπως έχει πει και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για  αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Σύνοδος ΕΕ

Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει την πρόταση που η Ελλάδα κι άλλες χώρες έχουν υποβάλλει και αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του συνόλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας