Μενού Ροή
ΕΒΙΚΕΝ: “Ανάχωμα” στο net metering και για την υψηλή τάση

Με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) φέρνει και πάλι στο δημόσιο διάλογο το θέμα του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και στην Υψηλή Τάση. Όπως αναφέρεται το καθεστώς που ισχύει για τη Μέση Τάση μπορεί να επεκταθεί και στην Υψηλή Τάση.

Ουσιαστικά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που ήδη αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικών περικοπών στην κατανάλωση, κάτι που θα απειλήσει την ανταγωνιστικότητά τους, ζητούν πλαίσιο για την παραγωγή από εγκατάσταση ΑΠΕ ισχύος 3 - 10 MW, στους χώρους των επιχειρήσεων με καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή πώλησης των αδιάθετων ποσοτήτων στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ "ο πλέον δόκιμος τρόπος αποτελεσματικής μείωσης της κατανάλωσης των βιομηχανιών ΥΤ είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός, ρύθμιση που όμως δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Ο ηλεκτρικός χώρος δεν ανήκει αποκλειστικά μόνο στους ιδιώτες παραγωγούς".

Να σημειωθεί ότι στις βιομηχανίες υψηλής τάσης το δίκτυο δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα ύπαρξης ηλεκτρικού χώρου, όπως στη μέση τάση, καθώς οι υποσταθμοί των εργοστασίων που συνδέονται στο Σύστημα διαθέτουν επαρκή χώρο για εγκατάσταση ΑΠΕ 3-10ΜW.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση είχει υποσχεθεί πρόγραμμα για την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

“Ερχεται γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες” είχε πει μιλώντας στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας μια σειρά από δράσεις που “τρέχει” η κυβέρνηση για την ανάσχεση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις. Και ο κ. Σκρέκας έχει στη Βουλή "φωτογραφίσει" ρυθμίσεις, ειδικά για τη Μέση Τάση, σε σχέση με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.

Μέτρα ζητεί η βιομηχανία

Πάντως με βάση την αγορά, είναι άκρως σημαντική η προώθηση μιας συνολικής στρατηγικής που θα περιλαμβάνει και μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και δράσεις προώθησης “αναχωμάτων”, όπως την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, την άρση των προβλημάτων στις υποδομές για την επέκταση του θεσμού του net metering που ταλανίζει πολλές βιομηχανίες αλλά και την στήριξη της κυκλικής οικονομίας και των εναλλακτικών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό πολλές είναι οι βιομηχανίες που προβεί (προ ενεργειακής κρίσης) στις αναγκαίες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν εντείνει την προσπάθεια αντικατάστασης όπου ήταν εφικτό της χρήσης ΦΑ με άλλα ορυκτά ή εναλλακτικά καύσιμα. Υπάρχουν παραδείγματα (και στην Ελλάδα) βιομηχανιών που εξαντλώντας κάθε περιθώριο υποκατάστασης καυσίμου (φυσικού αερίου με εναλλακτικά καύσιμα) έχουν αγγίξει επίπεδα μείωσης που φτάνουν και το 80% στην κατανάλωση ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας