Μενού Ροή
“ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ” η μάχη για το φτηνό ρεύμα και οι επιπτώσεις τους με Μπ. Παπαδημητρίου-Γ. Παπαδογιάννη-Ν. Φιλιππίδη (video)

Με το υψηλό κόστος ρεύματος, τα σενάρια επιδοτήσεων και τις επιπτώσεις στην οικονομία συνεχίστηκε ο κύκλος διαδικτυακών αναλύσεων “ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ” από μια ισχυρή ομάδα οικονομικών αναλυτών.

Κάθε εβδομάδα ο βουλευτής ΝΔ και δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο ιδρυτής και διευθυντής του businessdaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης και ο αναλυτής και αρθρογράφος του Mega, της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και ιδρυτής του energymag.gr Νίκο Φιλιππίδη αναλύουν τα θέματα της επικαιρότητας, με την βοήθεια καλεσμένων ειδικών.

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, η παρέμβαση πρέπει να είναι στην τιμή του φυσικού αερίου. Για την ώρα δεν διαφαίνεται πρόβλημα στην επάρκεια. Η παρέμβαση θα πρέπει γίνει στην διαμόρφωση της τιμής, εκεί που σχηματίζεται στην χρηματιστηριακή αγορά. Σε ότι αφορά τα ουρανοκατέβατα κέρδη εκτίμησε ότι δύσκολα θα υπάρξουν, δεδομένου ότι ήδη η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει κέρδη που το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη δοθεί ως εκπτώσεις στους καταναλωτές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα άμεσων επενδύσεων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια στάση αναμονής περιμένοντας να δει αν θα υπάρξει ευρωπαική παρέμβαση, τόνισε ο Γιάννης Παπαδογιάννης. Αυτό πρόσθεσε για την ώρα δεν διαφαίνεται, οπότε προχωράμε μονομερώς. Τα επίπεδα τιμών παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, οπότε είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει παρέμβαση. Το θέμα είναι πρόσθεσε ποιες θα είναι οι αντοχές αυτών των μέτρων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παρέμβαση έχει περισσότερες πιθανότητες να επιδοτηθεί σε κάποιο στάδιο το ρέυμα, παρά να υπάρξει παρέμβαση στην διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, είναι πολύ σημαντική η συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πόσο σημαντικό είναι να μειωθούν οι χρόνοι για την υλοποίηση μιας επένδυσης και στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Φιλιππίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη προγραμματισμού και έγκαιρης ενημέρωσης επιχειρηματιών και αγροτών προκειμένου να γνωρίζουν τι χρήματα έχουν λαμβάνειν και κυρίως σε ποια τιμή θα πληρώνουν το ηλεκτρικό τους ρεύμα μέχρι το τέλος του έτους. Το άλλο πρόβλημα που δεν δίνει κανείς σημασία είναι η ανάγκη μιας καμπάνιας μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος. Το τρίτο πρόβλημα είναι η διαμόρφωση της τιμής. Ο ίδιος προέκρινε ως λύση την υιοθέτηση του Ισπανικού και Πορτογαλικού μοντέλου, που οδηγεί σε τιμή της τάξεως των 89 ευρώ/μεγαβατώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας