Μενού Ροή
Εξοικονόμηση ενέργειας: Νέο “εργαλείο” μέτρησης κατανάλωσης και παλέτα "έξυπνων" συμβουλών από τη ΡΑΕ

Την ειδική ιστοσελίδα (ElectricityCostCalculator.gr), που έφτιαξε η ομάδα της ΡΑΕ κι όπου οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους παρουσίασε χθες η Ρυθμιστική Αρχή προσθέτοντας άλλο ένα “εργαλείο” στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα στη νέα αυτή πλατφόρμα:

  •  οι καταναλωτές διαλέγουν τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν με ένα κλικ √, εισάγουν τον χρόνο χρήσης κάθε συσκευής και επιλέγουν την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να  υπολογίσουν ένα ενδεικτικό ημερήσιο και μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
  • για διευκόλυνση του καταναλωτή, έχουν ήδη προεπιλεχθεί τυπικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό, ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης και διάρκεια χρήσης τους, καθώς και η μέση τιμής Προμήθειας (μετά την κρατική επιδότηση) του τρέχοντος μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια κάθε Προμηθευτή όπως αυτά ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ Τιμές και Χρεώσεις - Rae Website

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ δίνει σε ένα φυλλάδιο “εξυπνες” συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας

1.      Ηλεκτρική κουζίνα- φούρνος: Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητος, τοποθετούμε το σκεύος σωστά στην εστία, ψήνουμε όλα τα φαγητά μαζί στον φούρνο,  σβήνουμε τις εστίες και τον φούρνο 10’ πριν μαγειρευτεί το φαγητό.

2.      Πλυντήριο Ρούχων –Πιάτων: Πλένουμε στους 30°C με πάντα γεμάτο πλυντήριο, επιλέγοντας το οικονομικό πρόγραμμα

3.      Στεγνωτήριο: Προτιμάμε το φυσικό στέγνωμα των ρούχων

4.      Ψυγείο: Δεν αφήνουμε ανοικτό το ψυγείο για πολλή ώρα και ρυθμίζουμε την ψύξη στους 7°C και την κατάψυξη στους -18°C.

5.      Θερμοσίφωνας: Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό

6.      Σίδερο: Ξεχωρίζουμε τα ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα.

7.      Στεγνωτήρας μαλλιών (Πιστολάκι): Μειώνουμε τον χρόνο στεγνώματος των μαλλιών και ρυθμίζουμε τη συσκευή σε ενδιάμεση θερμοκρασία αέρα.

8.      Τηλεόραση – κονσόλες – Η/Υ: Σβήνουμε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

9.      Λαμπτήρες: Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, φροντίζουμε να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν βρισκόμαστε στον χώρο.

10.  Τοστιέρα: Ψήνουμε περισσότερα του ενός τεμάχια παράλληλα, αποσυνδέουμε τη συσκευή από την πρίζα μετά τη χρήση

11.  Βραστήρας: Φροντίζουμε κάθε φορά να ζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα νερού που θα χρειαστούμε.

12.  Θέρμανση: Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη μέχρι τους 20°C βαθμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας