Μενού Ροή
FAZ: Γνωστός ο κίνδυνος στους αγωγούς Nord Stream

«Ποιος έκανε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream;», διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό πρωτοσέλιδο της. «Το ότι οι διαρροές στους δύο αγωγούς οφείλονται σε δολιοφθορά και ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνος για αυτό, είναι λίγο - πολύ αυτό που αρχικά φαίνεται ξεκάθαρο σε αυτό το σοβαρό περιστατικό.» Αλλά ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο - και τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της υπόλοιπης ενεργειακής υποδομής στη Βαλτική Θάλασσα; Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την FAZ, είναι γνωστός εδώ και καιρό. «Στον βυθό της Βαλτικής αλλά και στον Ατλαντικό, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες υποδομές, όπως αγωγοί ή υποθαλάσσια καλώδια. Καταστρέφοντάς τα γρήγορα μπορεί να κοπεί το ρεύμα σε χώρες, όπως η Εσθονία. Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες η Ρωσία κατονομάζεται ωστόσο ήδη ως αυτουργός», συνεχίζει η εφημερίδα. «Δεν είναι ασυνήθιστο για μια χώρα να καταστρέφει τη δική της υποδομή κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.»

Σύμφωνα με τη FAZ η Ρωσία θα είχε τακτικό συμφέρον να διακόψει τη χρήση των αγωγών. «Θα ήταν ένας τρόπος για τη Μόσχα να επιδεινώσει ξανά την ενεργειακή κρίση - ψυχολογικά - τώρα που η στρόφιγγα του φυσικού αερίου είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστή. Θα ήταν επίσης μια προειδοποιητική βολή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να δείξει στη Δύση τη βούληση και τις δυνατότητές του για περαιτέρω κλιμάκωση.» Ενώ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει συμφέρον να κλείσει τους δύο αγωγούς, αφού τους θεωρούσε πάντα ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. «Αλλά φαίνεται απίθανο το Κίεβο να κάνει κάτι σε αυτή τη φάση του πολέμου που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους ως επίθεση στα ενεργειακά τους αποθέματα.»

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας ζητούν τα ομόσπονδα κρατίδια

Η τεράστια ενεργειακή κρίση ήταν ένα από τα βασικά θέματα στη συνάντηση των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων, που συνεδρίασαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για να συντονίσουν τις θέσεις τους στο φλέγον θέμα της έκτακτης εισφοράς φυσικού αερίου. Το θέμα επείγει, γιατί κανονικά μπαίνει σε εφαρμογή από 1ης Δεκεμεβρίου. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel τα κρατίδια απαιτούν άμεσα ένα πλαφόν στις τιμές ενέργειας για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και θερμότητα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει γρήγορα σε αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βιστ, μετά τη συνάντηση που είχε ως γενικότερο στόχο την κατανομή των οικονομικών βαρών ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τα κρατίδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο κείμενο της απόφασης των κρατιδίων, που έχει στη διάθεσή του το Spiegel, τα κρατίδια ζητούν, μεταξύ άλλων, να επικεντρωθεί η ελάφρυνση «στο μέτρο του δυνατού στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα», αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων και βιομηχανίας για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Οι ΗΠΑ τάσσονται πλήρως με την Ελλάδα

Στα ελληνοτουρκικά και την παρουσία ελληνικού στρατού στη Λέσβο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα αναφέρεται η σημερινή έκδοση της Tageszeitung του Βερολίνου. Η παρουσία αυτή είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιο πρόσφατος λόγος για τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών. «Η διαμάχη για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν είναι καινούργια, αλλά έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Αφενός, γιατί η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετεί όλο και περισσότερους στρατιωτικούς και όπλα στα νησιά, αφετέρου, γιατί ο Ερντογάν πιστεύει ότι στη διαμάχη για την κυριαρχία και τα δικαιώματα εξόρυξης στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά.»

«Ενώ όμως ο Ερντογάν απειλεί ηχηρά και μερικές φορές ανακοινώνει ότι μια επίθεση στα νησιά μπορεί να γίνει «εν μία νυκτί», ο Μητσοτάκης μέχρι στιγμής έχει παραμείνει πολύ ψύχραιμος», σημειώνει η taz. «Ο λόγος για την επιδεικτική ψυχραιμία Μητσοτάκη είναι η ξεκάθαρη, η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ενώ το ΝΑΤΟ συνήθιζε να προσέχει ώστε να μην κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, η κυβέρνηση Τραμπ και τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν ταχθεί πλήρως με την Ελλάδα.»

Πηγή: DW

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας