Μενού Ροή
Φόρο άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών θα προτείνει η Κομισιόν στις 14 Ιουλίου - Πλεονέκτημα για τις ελληνικές εταιρείες χάλυβα, σιδήρου τσιμέντου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει κόστος εκπομπών άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του τσιμέντου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα στις 14 Ιουλίου, μια κίνηση που αποσκοπεί να θέσει τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε ισότιμη βάση με ανταγωνιστές σε χώρες με ασθενέστερες πολιτικές για τον άνθρακα. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η πρόταση θα λάβει τη μορφή κανονισμού για τη σύσταση μιας αρχής μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, με το μέτρο να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2023 και πλήρως από το 2026. Θα ισχύει για χάλυβα, σίδηρο, τσιμέντο, λιπάσματα, αλουμίνιο και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία περιγράφουν μια μέθοδο για τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών σε εισαγόμενα προϊόντα.

Θα καλύψει τόσο τις άμεσες εκπομπές - εκείνες που εμπλέκονται στην παραγωγή "για τις οποίες ο παραγωγός έχει άμεσο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης που καταναλώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής" - και έμμεσες εκπομπές όπως "ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής εμπορεύματα".

Ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα λιπάσματα θα συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων τομέων που προστατεύονται από την επερχόμενη εισφορά άνθρακα για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από φθηνότερες εισαγωγές υψηλής έντασης CO2.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο δασμός στα σύνορα άνθρακα δεν θα ισχύει για χώρες της τελωνειακής ένωσης - Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία. Ούτε θα ισχύει για υπερπόντια εδάφη της ΕΕ. Εάν οι χώρες έχουν παρόμοια τιμολόγηση άνθρακα με την Ευρώπη, το τιμολόγιο δεν θα ισχύει επίσης. Ωστόσο, χώρες με υψηλές κλιματικές φιλοδοξίες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν εξαιρούνται αυτόματα. Κάθε χρόνο, έως τα τέλη Μαΐου, οι εισαγωγείς θα κληθούν να αναφέρουν το ποσό των εκπομπών που έχουν ενσωματωθεί στα εμπορεύματα που εισήγαγαν στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος, καθώς και τον αριθμό των πιστοποιητικών εισφοράς στα σύνορα που παραδόθηκαν.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας της ΕΕ και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υποχρεούνται να αγοράζουν άδειες από την αγορά άνθρακα της ΕΕ για την κάλυψη των εκπομπών τους. Οι τιμές της άδειας έχουν φθάσει στα ρεκόρ φέτος και την Πέμπτη διαπραγματεύονταν στα 52 € ανά τόνο CO2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι χώρες των οποίων οι φιλοδοξίες για την κλιματική πολιτική ταιριάζουν με εκείνες της ΕΕ ενδέχεται να είναι σε θέση να αποφύγουν το συνοριακό τέλος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας