Μενού Ροή
Φωτοβολταϊκά στις στέγες από τον Δήμο Αθηναίων

Δράσεις και νέα προγράμματα ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων της Αθήνας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας έχει στους σχεδιασμούς του ο Δήμος Αθηναίων. Έχει ήδη σχεδιαστεί το πρώτο επιδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο θα στηρίζει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες ιδιωτικών κτιρίων της Αθήνας.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έξυπνων συστημάτων σε κτίρια της πρωτεύουσας προγραμματίζεται καταρχάς να στηρίξει τα πιο ευάλωτα, σε οικονομικό επίπεδο, νοικοκυριά, ενώ ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια και τη συμμετοχή, η βάση των ωφελούμενων μπορεί να διευρυνθεί. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ» κ. Χρόνης Ακριτίδης, ήδη διαμορφώνεται ένας νόμος πλαίσιο ώστε «να ενταχθούν τα ιδιωτικά κτίρια σε αυτό το πρόγραμμα», καθώς όπως είπε «είναι έργο σε εξέλιξη».

Το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις με τα αντίστοιχα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος αφενός για τα διαθέσιμα κονδύλια προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και αφετέρου για την προώθηση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα δώσει το σήμα της εκκίνησης.

Επιδοτήσεις

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει καταρχάς πιλοτικά ώστε να διαπιστωθούν τυχόν δυσλειτουργίες και να διορθωθούν και σε δεύτερη φάση ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας των νοικοκυριών στην πρωτεύουσα, με επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, σε συνδυασμό με συσσωρευτές ενέργειας και συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας στα κτίρια της Αθήνας. Μάλιστα, το πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλους δήμους της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας.

Πάντως, η κατεύθυνση για την οικονομική στήριξη του προγράμματος η οποία προκρίνεται είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής ανταποδοτικότητας που θα προκύπτει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Σε περίπτωση που επιλεγεί χρηματοοικονομικό σχήμα με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών ( (Energy Service Companies - ESCO) , αυτές θα παρέχουν σχεδιασμό, προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, ποσοτικοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακό έλεγχο, συντήρηση, διαχείριση εγκαταστάσεων και ενεργειακές υπηρεσίες.

Η δαπάνη θα επιδοτείται σε ένα ποσοστό ή και στο σύνολό της και οι ESCO θα παρέχουν στους χρήστες ενέργειας τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το αρχικό κόστος της επένδυσης μέσω μελλοντικών εξοικονομήσεων που θα εξασφαλίζουν τα νοικοκυριά από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αποθήκευση

Επιπλέον, μια από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι η περίσσια ενέργειας που θα αποθηκεύεται στους συσσωρευτές που θα εγκατασταθούν στα ιδιωτικά κτίρια να εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες του δήμου, «αποπληρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την επιδότηση που θα λαμβάνουν τα νοικοκυριά από τον δήμο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ήδη ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Solar Map» για την προώθηση φωτοβολταϊκών σε ιδιωτικά κτίρια διαθέτει από το 2017 έναν χάρτη απόδοσης ηλιακής ενέργειας για τις στέγες των κτιρίων της πρωτεύουσας, ο οποίος θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες, ώστε να εξετάσουν την αποδοτικότητα που θα έχει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας