Μενού Ροή
FSRU Αλεξανδρούπολης: Επίσημη έναρξη του έργου στις 3 Μαίου παρουσία Μητσοτάκη-Πέτκοφ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, από την εταιρία Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου με στόχο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Η επίσημη εκκίνηση της υλοποίησης του έργου θα σηματοδοτηθεί με επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 3 Μαΐου, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο Βούλγαρος ομόλογος του, Κιρίλ Πέτκοφ. Οι μέτοχοι της Gastrade, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Bulgartransgaz και η Gaslog, έχουν προγραμματίσει στην Αλεξανδρούπολη μία εικονική παρουσίαση του έργου σηματοδοτώντας την εκκίνηση του.

Η Βουλγαρία προσβλέπει στην αξιοποίηση και του FSRU της Αλεξανδρούπολης, για τις ενεργειακές ανάγκες της, ενώ ήδη χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, για την προμήθεια LNG. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους μετόχους της Gastrade συγκαταλέγεται και η Bulgartransgaz. Το FSRU της Gastrade έρχεται να παρέχει νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς Ελλάδα και Βουλγαρία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια και σε Ρουμανία και Β. Μακεδονία συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό καύσιμο.

Η κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη συμπίπτει με τη δύσκολη συγκυρία της ουκρανικής κρίσης, που υπαγορεύει την ανάπτυξη και νέων υποδομών στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε έναν ενδεχόμενο περιορισμό του ρωσικού αερίου.

Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, δηλαδή, το δεξαμενόπλοιο μήκους περί τα 300 μ. μετά τη μετατροπή του σε FSRU σε ναυπηγείο της Σιγκαπούρης, προβλέπεται να φθάσει και να αγκυροβολήσει μόνιμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2023. Θα έχει το συμβολικό όνομα «Ορφέας». Θα απαιτηθεί άλλος ένας μήνας για τις τελικές εργασίες, για να ξεκινήσει το FSRU τη λειτουργία του στα τέλη του επόμενου έτους.

Η αποθηκευτική ικανότητα LNG της μονάδας θα είναι 153.500 κ.μ. και η ετήσια δυναμικότητα αεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ. Ημερησίως θα έχει δυναμικότητα αεριοποίησης 14,5 εκατ. κ.μ., που θα μπορεί να φθάσει στην αιχμή της στα 22 εκατ. κ.μ.

Ταυτόχρονα, η Gastrade προωθεί τις διαδικασίες και για το δεύτερο FSRU που σχεδιάζει να αποκτήσει στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτή τη φάση αναμένει την έγκριση από τη ΡΑΕ της νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στην εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας