Μενού Ροή
Το energymag στο φόρουμ του Bekteshi: Στόχος να γίνει η Β. Μακεδονία ενεργειακός κόμβος

Σκόπια, Bojan Stojkovski

Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, μαζί με την επέκταση του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου, θα βοηθήσει στη μετατροπή της Βόρειας Μακεδονίας σε κόμβο διανομής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια του ενεργειακού φόρουμ της Βόρειας Μακεδονίας 2021.

Φέτος, τα θέματα του Ενεργειακού Φόρουμ επικεντρώνονται στη χαρτογράφηση της ενεργειακής μετάβασης και καλύπτουν τις βασικές προκλήσεις του ενεργειακού τομέα όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ολόκληρης της ηπείρου, σχετικά με την Πράσινη Ατζέντα, την οικολογία και το περιβάλλον.

Αυτή είναι η τέταρτη έκδοση του Energy Forum, το οποίο ξεκίνησε το 2018 ως πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας.

Καταβάλλοντας προσπάθειες για την επίτευξη του πράσινου μετασχηματισμού

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει γίνει ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά τον πράσινο μετασχηματισμό και είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που πραγματοποιεί ενεργειακή μετάβαση από θερμοηλεκτρικό σταθμό σε ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

Για τον Ζάεφ, η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Termal σταθμό Oslomej θα φέρει τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών στη χώρα 1.500 μεγαβάτ, μαζί με 550 μεγαβάτ αιολικών σταθμών.

"Η συμμετοχή διάσημων ενεργειακών εταιρειών, όπως η γερμανική VPD, η γαλλική EFT, αλλά και εταιρείες από τη Σλοβενία ​​και τη Βουλγαρία δείχνει ότι εφαρμόσαμε καλές νομικές μεταρρυθμίσεις και νομοθεσία και ότι όλα είναι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες", τόνισε ο Ζάεφ.

Είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη μετάβαση και τόνισε τη βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τη διάγνωση μιας δίκαιης μετάβασης και πώς μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στη χώρα μας.

"Η πράσινη μετάβαση δεν θα είναι επιτυχής αν δεν είναι δίκαιη. Δηλαδή, εάν σε όλη τη διαδικασία δεν ληφθεί υπόψη η ανθρώπινη διάσταση, καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές πτυχές", τόνισε ο Ζάεφ.

Το 2022 η ανάδοχος για το Cebren

Μίλησε επίσης για το έργο Cebren, εξηγώντας ότι η δεύτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και στις αρχές του 2022 θα είναι γνωστό ποια από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες έχει την καλύτερη προσφορά για την υλοποίηση αυτού του κεφαλαιακού ενεργειακού έργου. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου "Cebren".

Η κυβέρνηση της χώρας, έχει προκρίνει εννέα εταιρείες και κοινοπραξίες που είχαν υποβάλει αιτήσεις για το έργο. Οι εννέα εταιρείες και κοινοπραξίες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, είναι οι εξής:

1. Κοινοπραξία ЕNКА - COLIN - Τουρκία

2. Κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon  -Ελλάδα

3. EDF - Γαλλία

4. Κοινοπραξία COBRA - COBRA HIDRAULIKA - Ισπανία

5. Κοινοπραξία EVN - VERBUND - Аυστρία

6. WEBUILD SPA ITALIA (SALINI) - Ιταλία

7. GEZHOUBA GROUP CHINA - Кίνα

8. POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA - Κίνα

9. Κοινοπραξία OZALTIN - YAPI MERKEZI - Тουρκία

Η ενεργειακή μετάβαση

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας έχει επίσης εφαρμόσει αρκετές πολιτικές στον τομέα της ενέργειας που επικεντρώνονται στην ενεργειακή μετάβαση, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον υπουργό του Kreshnik Bekteshi.

"Το Υπουργείο Οικονομίας, ως δημιουργός των ενεργειακών πολιτικών, με την εναρμόνιση της Νομοθεσίας στον τομέα της ενέργειας, δημιουργεί μια βάση για την ανάπτυξη της ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης" είπε ο Μπεκτέσι κατά τη διάρκεια του Φόρουμ.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε ένα Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος που περιλαμβάνει την απαλλαγή από άνθρακα, την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την εσωτερική αγορά ενέργειας και την έρευνα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα υιοθετηθεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας