Μενού Ροή
Φυσικό αέριο - Πετρέλαιο: “Παράπλευρες” ωφέλειες από την απειλή της ύφεσης

Η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας στο φόντο των αυξήσεων των επιτοκίων και της γεωπολιτικής και πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη κατακρημνίζει, πέρα από τις αγορές μετοχών και ομολόγων και τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Έτσι οι τιμές στο brent υποχωρούν στα 86,70 δολάρια το βαρέλι έχοντας καταγράψει πτώση σε μηνιαία βάση της τάξης 13,58%. Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 με βάση το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι στα 1,953 ευρώ ανά λίτρο για την απλή αμόλυβδη. Βέβαια στην Αττική βρίσκει κάποιος και τιμές ακόμη και δέκα λεπτά χαμμηλότερα. Σε σχέση με λίγους μήνες πριν οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί αν και οι εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για τις τιμές από την ερχόμενη Τρίτη παραπέμπουν σε μια μικρή άνοδο, καθώς οι τιμές χονδρικής κινούνται οριακά αυξητικά (περίπου 0,98 ευρώ/ανά κυβικό μέτρο, απλή αμόλυβδη - 7,7 ευρώ το ΒΙΟ ντίζελ κίνησης).

Ωστόσο εάν παραμείνει η πτωτική τάσης διεθνώς στις τιμές τότε με βάση παράγοντες της αγοράς οι τιμές θα πέσουν περαιτέρω και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθούν οι τιμές ενδεχομένως και οριακά κάτω από το 1,30 ευρώ το λίτρο, μετά και την επιδότηση των 25 λεπτών στην πηγή.

Το δε φυσικό αέριο στον Ολλανδικό Δείκτη TTF καταγράφει, σε μηνιαία βάση αποκλιμάκωση της τάξης του -36,51%, στα 185,50 δολάρια ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Να σημειωθεί ότι στα 385,41 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 24/9/2022. Η τιμή υποχώρησε κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 261,69 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 9,5%, το φυσικό αέριο 32,6% τα υδροηλεκτρικά 3,9% οι εισαγωγές 22,3% και οι ανανεώσιμες 24,6%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 11,173 MWh και οι εισαγωγές στις 29,135 MWh

Σε πτώση τα χρηματιστήρια

Υπενθυμίζεται ότι οι φόβοι ότι επέρχεται ύφεση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της ΕΕ, αλλά και των κρατικών βρετανικών ομολόγων.

Ουσιαστικά η “αγωνία” του πληθωρισμού οδηγεί σε κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής που “χτυπούν” τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική επενδύσεων κτλ. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ, επιτείνουν την αγωνία για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

 Πτώση του ευρώ

Αναπόφευκτα με το κλίμα αυτό στις αγορές καταγράφηκε πτώση κοντά στο 1% για το Ευρώ. Βέβαια σε πολυετή χαμηλά με το δολάριο είναι πλέον και η στερλίνα, το γιεν και το ελβετικό φράγκο,

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2002, με πτώση 0,95% έναντι του δολαρίου, ενώ οι σωρευτικές απώλειες εντός του 2022 διευρύνθηκαν πλέον στο -16%.

Το δολάριο έπιασε υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9685 δολ. Επιπλέον σε νέο υψηλό 37 ετών κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με την στερλίνα στο 1,0872 δολ. καταγράφοντας «άλμα» 3,3%.

Η πτώση αυτή του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων συμβαίνει επειδή εκτιμάται ότι το δολάριο δίνει ασφάλεια και καλές αποδόσεις καθώς η Fed έχει ξεκινήσει πιο γρήγορα τις αυξήσεις επιτοκίων.

Βέβαια η άνοδος του δολαρίου “κουρεύει” κάπως τα οφέλη από την πτώση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, καθώς η τιμολόγηση πετρελαίου - φυσικού αερίου γίνεται σε δολάρια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας