Μενού Ροή
Αυστρία προς Gazprom: "Ή γεμίζετε τις αποθήκες σας με φυσικό αέριο ή τις χάνετε"

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ρωσική Gazprom πρέπει να γεμίσει τις αποθήκες της φυσικού αερίου στο Haidach, αλλιώς θα πρέπει να παραχωρηθούν σε άλλες εταιρείες προς χρήση.

"Εξετάζουμε αποφασιστικά το ζήτημα με την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Gazprom στο Haidach. Εάν δεν τη γεμίσει η ρωσική εταιρεία, εξετάζουμε μέτρα ώστε να γεμίσει με άλλον τρόπο", τόνισε στην εφημερίδα Kleine Zeitung ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κρατικοποίηση της εγκατάστασης, ο ίδιος απάντησε: "Όχι, υπάρχουν άλλοι τρόποι πρόσβασης στην αποθήκη. Το θέμα είναι "ή τη χρησιμοποιείς ή τη χάνεις". Αν τη χρησιμοποιήσετε, καλώς. Αν όχι, μπορούν να αποκτήσουν άλλες εταιρείες πρόσβαση στην εγκατάσταση. Το Haidach είναι σημαντικό για τη Γερμανία, αλλά και για τα δυτικά κρατίδια της Αυστρίας".

Σημειώνεται πως σήμερα το Κρεμλίνο επέβαλε κυρώσεις στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες, που σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία.

"Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης.

Σήμερα τα ημερήσια αιτήματα για διανομή ρωσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας είχαν μειωθεί σε αναλογία με τις χαμηλότερες διανομές μέσω Ουκρανίας, όπου μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή.

Οι ροές μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται με αντίστροφη κατεύθυνση από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Εξάλλου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου Σούντζα, με τους όγκους σήμερα να ανέρχονται σε 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) έναντι 72 mcm χθες, Τετάρτη.

Το αίτημα για προμήθεια αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίβκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, ανέφερε η Gazprom.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων.

Η Γερμανία ανέλαβε τον περασμένο μήνα προσωρινά τον έλεγχο της Gazprom Germania για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου είχαν δεχθεί πιέσεις μετά την άρνηση πελατών και επιχειρηματικών εταίρων να συνεργαστούν μαζί τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο οι ιδιοκτήτες βασικών ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας