Μενού Ροή
Άλλη μια πρόκληση του Πούτιν το «σαμποτάζ» στον Nord Stream, λέει Ισπανίδα υπουργός

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα, πιστεύει ότι οι διαρροές αερίου που εντοπίστηκαν στα ύδατα της Βαλτικής από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είναι ένα «σαφές σημάδι του πώς ο (Βλαντιμίρ) Πούτιν παίζει μόνιμη προβοκάτσια», δήλωσε η υπουργός σε αποκλειστική συνέντευξη στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων και τη EURACTIV.

Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η Ριμπέρα σχολίασε επίσης την πρόσφατη εκλογική νίκη της Ιταλίδας ακροδεξιάς ηγέτιδας Τζόρτζια Μελόνι, λέγοντας ότι έλαβε το αποτέλεσμα «με προσοχή, όχι με χαρά».

Η «μόνιμη πρόκληση» του Πούτιν

Με το μυαλό της στραμμένο στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης υιοθέτησε σοβαρό τόνο όταν ρωτήθηκε για τις τρεις διαρροές που καταγράφηκαν στον αγωγό Nord Stream, ένα ατύχημα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως «εσκεμμένη πράξη».

«Μου φαίνεται ότι είναι προφανές σε αυτό το σημείο ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν τρεις ρήξεις με αυτά τα χαρακτηριστικά σε δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου, εκτός αν υπάρχει από πίσω μια επιχείρηση σαμποτάζ», δήλωσε η Ριμπέρα, επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα «ξεκάθαρο σημάδι του πώς ο Πούτιν παίζει μόνιμη προβοκάτσια».

Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ορισμένες από τις «ξεκάθαρα προκλητικές» αποφάσεις του Κρεμλίνου, όπως «το παιχνίδι με την απειλή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ή η καύση του αερίου στο σημείο εισόδου των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

«Αυτό επιβεβαιώνει το μήνυμα «ξέρω πώς να παίζω σκληρά σε σχέση με τον ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε η Ριμπέρα, η οποία επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να το λάβει «ως σοβαρή απειλή» και «να συνεχίσει να είναι έξυπνη, με αυτή την έφεση να απαντήσει με ενωτικό, αλληλέγγυο και αποτελεσματικό τρόπο» για να πετύχει την απομόνωση του Πούτιν.

Τα «αντιπαραγωγικά αινίγματα» της Ουγγαρίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Ριμπέρα επανέλαβε ότι η Ευρώπη «πρέπει να παραμείνει σταθερή, πολύ σταθερή».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες, που σημαδεύτηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, «το λιγότερο θετικό από όλα ήταν τα πολύ αντιπαραγωγικά νταλαβέρια της ουγγρικής κυβέρνησης προς τη Μόσχα».

Αναφέρθηκε στη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, του μοναδικού συμμάχου του Πούτιν στην ΕΕ, και στο γεγονός ότι, αν και η χώρα έχει ενταχθεί στις κυρώσεις της Ένωσης, ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα επικρίνει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία και έχει αρνηθεί να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Όρμπαν προειδοποίησε δημοσίως ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν και θα μπορούσαν να αφήσουν την Ευρώπη χωρίς ενέργεια.

Μπροστά σε αυτό το όραμα, ο Ριμπέρα ήταν ωμή: «Η καλύτερη απάντηση εξακολουθεί να είναι η απάντηση της υποστήριξης της Ουκρανίας και των οικονομικών κυρώσεων (στη Ρωσία)».

Διπλωματικές συνομιλίες για ένα ανώτατο όριο φυσικού αερίου

Λίγο πριν από τη συνέντευξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η G7.

Ωστόσο, η Ισπανία υποστηρίζει ότι το όριο αυτό «πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις ανταλλαγές», γεγονός που «απαιτεί προβληματισμό σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά όρια τιμών και μια στρατηγική πίσω από αυτό, μια προηγούμενη δράση εργασίας, ακρόασης και εντοπισμού συμφωνίας».

Ο στόχος, δήλωσε η Ριμπέρα, είναι να «αποφευχθεί μια σνομπ αντίδραση» και τόνισε ότι «πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή και σημαντική συζήτηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και, στην περίπτωσή του, να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Είπε ότι κατανοεί ότι το ανώτατο όριο της βενζίνης «είναι ένα θέμα που απαιτεί προηγούμενη διπλωματική συζήτηση», εξηγώντας γιατί θεωρούν ότι «είναι σημαντικό να δοθεί ένα σημάδι σταθερότητας γύρω από τις τιμές».

«Το μήνυμα είναι σαφές: δεν θα είναι δυνατόν να επιστρέψει η τιμή του φυσικού αερίου στο επίπεδο που ήταν για πολλά χρόνια, περίπου 20 ή 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το περιθώριο για τη βελτίωση των τιμών είναι αξιοσημείωτο, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε 200 και 300 ευρώ, όπως συμβαίνει», πρόσθεσε.

Η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 χωρών -που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 64% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίες έστειλαν αυτή την εβδομάδα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θέσει στο τραπέζι «το συντομότερο δυνατό» μια πρόταση που θα περιορίζει την τιμή όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Μια ενεργειακή υποδομή «για το μέλλον» με τη Γαλλία

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή είναι και η Γαλλία, αφού χαλάρωσε την αρχική της θέση, αλλά θα αλλάξει τελικά γνώμη για μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ισπανία;

«Λένε ότι δεν βλέπουν τι μπορεί να γίνει, ότι μπορεί να υπάρξουν τεχνικές, προθεσμιακές και οικονομικές δυσκολίες. Προτείναμε ότι η ομάδα υψηλού επιπέδου που αναλύει τις διασυνδέσεις, στην οποία μετέχουν ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις και μεταφορείς του συστήματος, θα πρέπει να αναλύσει τι μπορεί να γίνει ενόψει του φθινοπώρου/χειμώνα 2023/2024», δήλωσε η Ριμπέρα.

Η υπουργός τόνισε ότι η ιδέα δεν είναι «να κατασκευαστεί ένας βραχύβιος αγωγός φυσικού αερίου, αλλά μάλλον κάτι σχεδιασμένο για το μέλλον».

«Εάν επρόκειτο να κατασκευάσουμε μια υποδομή για τη μεταφορά υδρογόνου, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν μπορούμε να προβλέψουμε τη διαθεσιμότητά του για την προσωρινή μεταφορά φυσικού αερίου τους επόμενους χειμώνες, όχι αυτόν», είπε.

Σχετικά με τη Μελόνι: «Επιφυλακτική αλλά όχι ικανοποιημένη

Ένας άλλος εταίρος για το μέλλον των διασυνδέσεων με την Ευρώπη είναι η Ιταλία, η οποία εξακολουθεί να συμβιβάζεται με την εκλογική νίκη της Κυριακής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι.

«Το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων είναι σεβαστό, αλλά πάντα προτιμούμε να επιλέγουν ευρωπαϊκές επιλογές, που είναι υποστηρικτικές και που κατανοούν τον κόσμο και την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα με μια ευρύτερη και πιο περιεκτική προοπτική», δήλωσε η Ριμπέρα.

Τόνισε ότι η Μελόνι «δεν είναι μια κυρία για την οποία έχουμε μεγάλη ιστορία πέρα από τα ανέκδοτα και τα μηνύματα που δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα».

Ως εκ τούτου, η Ριμπέρα βλέπει τη νίκη της «με προσοχή, αλλά όχι με ευχαρίστηση».

Πηγή: euractive.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας