Μενού Ροή
Άλμα 15% για την τιμή του φυσικού αερίου ενώ το Ισραήλ κλείνει λόγω βίας το κοίτασμα Tamar

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά της νότιας ακτής του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Ενέργειας μετά από τρεις ημέρες βίας στην περιοχή.

Η Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει εντολή από το υπουργείο να κλείσει το κοίτασμα, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή φυσικού αερίου για τις ηλεκτροπαραγωγές και τη βιομηχανία του Ισραήλ. «Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας, των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεών μας», ανέφερε η Chevron σε δήλωση της.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 15% στα 44 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η κίνηση έρχεται αφότου ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν το Σάββατο την πιο θανατηφόρα εισβολή στο ισραηλινό έδαφος από τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Μέρος του φυσικού αερίου της Tamar εξάγεται επίσης στη γειτονική Ιορδανία και την Αίγυπτο. Πλέον οι εξαγωγές αυτές βρίσκονται στον αέρα.

«Μετά την κατάσταση, το Ισραήλ διέταξε την προσωρινή αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας. "Οι ενεργειακές ανάγκες της οικονομίας θα καλύπτονται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για την τροφοδοσία των σταθμών της."

Το Tamar βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) από την πόλη Ashdod κατά μήκος της νότιας ακτής της Μεσογείου του Ισραήλ. Η πλατφόρμα, η οποία είναι ορατή από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σε μια καθαρή μέρα, βρίσκεται εντός εμβέλειας πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Leviathan, συνεχίζει όμως να λειτουργεί κανονικά, δήλωσε η Chevron.

Το Ισραήλ έγινε σημαντικός περιφερειακός προμηθευτής φυσικού αερίου με την έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα Tamar πριν από μια δεκαετία, την οποία ακολούθησαν πολλές άλλες εξελίξεις φυσικού αερίου. Η παραγωγή της Tamar αυξήθηκε κατά 18% το 2022 στα 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Chevron κατέχει το 25% των μετοχών της Tamar, ενώ η Isramco κατέχει το 28,75%, η Mubadala Petroleum των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 22%, η Tamar Petroleum 16,75%, η Dor Gas 4% και η Everest κατέχει το 3,5%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας