Μενού Ροή
Ανάσες στον προϋπολογισμό λόγω των τιμών αερίου

Πάνω από 48% σε μηνιαία βάση είναι η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου που κινείται πλέον σε επίπεδα τιμών κάτω των 60 ευρώ/Μh. Αναπόφευκτα, έτσι με το μοντέλο του "month ahead" στην τιμολόγηση ενέργειας ο Φερβουάριος έρχεται με σημαντικά μειωμένες τις τιμές στη λιανική ή ρεύματος, αλλά και με μεγάλες πιθανότητες για μηδενικές επιδοτήσεις, ειδικά από τον προϋπολογισμό. Κατά συνέπεια και το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια δεν αναμένεται να “πειραχτεί”.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο δε θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του και πάντα διατηρεί μια συγκρατημένη στάση σε σχέση νέα μέτρα, κάτι άλλωστε που ανήκουν στην ατζέντα του Πρωθυπουργού λόγω και των εκλογών. Τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση, προς ώρας, τα χειρότερα στον ενεργειακό πληθωρισμό, τουλάχιστον, είναι πίσω με το οικονομικό επιτελείο να εστιάζει στην αποκλιμάκωση των τιμών αερίου. “Ο χειμώνας έχει πολλούς μήνες και υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες για το πώς θα εξελιχθεί” ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε δημοσιογραφική συζήτηση, επισημαίνοντας τη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο. Άλλωστε ο ήπιος καιρός, η πτώση της κατανάλωσης με τις σχετικές δράσεις εξοικονόμησης, έχει μειώσει τις ανάγκες εισαγωγών αερίου στη χώρα που παράπλευρα επιφέρει και όφελος στο ΑΕΠ  της χώρας αφού οι πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων –και δη πανάκριβου αερίου- από το εξωτερικό, αφαιρούνται αυτομάτως από την ελληνική οικονομία και το εθνικό εισόδημα. Μάλιστα δεν αποκλείονται και ευχάριστες εκπλήξεις από την κυβέρνηση, καθώς το σενάριο της ανάπτυξης βασίστηκε για το 2023 και το 2022 σε πολύ υψηλότερες τιμές αερίου και συνολικά ενέργειας κάτι που μένει να αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που, πάντως, για το γ΄ τρίμηνο του 2022 ήταν ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών, αλλά υπόκεινται σε εκ των υστέρων αναθεώρηση σε 40 μέρες από σήμερα.

ΚΥΑ και υπερκέρδη

Μέχρι το Φεβρουάριο, επίσης, αναμένεται, με βάση πληροφορίες από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, να πέσουν οι υπογραφές για την ΚΥΑ με την οποία θα “κουρεύονται” τα κέρδη έως και σε ποσοστό 90% που είχαν οι πάροχοι ρεύματος από τις διαφορές τιμών στη λιανική αγορά σε σχέση με τις τιμές χονδρικής τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε, δε, το ίδιο στέλεχος το νούμερο είναι σημαντικό αν και δεν υπάρχουν στο Υπ. Οικονομικών δεδομένα ακόμη. Σε σχέση με το πώς θα αξιοποιηθούν έκτακτοι πόροι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, συνήθως αυτούς τους είδους τα έσοδα έχουν έκτακτη χρήση.

Είναι προφανές, βέβαια, ότι εν όψει και εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο πακέτο για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, έστω κι αν η “μάχη” για την επενδυτική βαθμίδα χρειάζεται τα όπλα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Μένει να φανεί τι μείγμα πολιτικής θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα και όσο πάμε προς τις εκλογές όταν και θα ξεκαθαρίσει οριστικά και ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Στην παλέτα, πάντως, της κυβέρνησης υπάρχουν ήδη καταχωρημένες ιδέες για μειώσεις ή κατάργηση, έστω σε προσωρινή βάση, του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μείωση της προκαταβολής του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν και μια κρίσιμη εκλογική μάζα. Εκκρεμεί και η πιθανότητα για καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους από τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως το Μάιο του 2016. Ωστόσο, το κόστος είναι υψηλό καθώς αγγίζει τα 2,4 δις. ευρώ και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αποπληρωμή των αναδρομικών σε 4 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος.

Επίσης στην ατζέντα ιδεών είναι και περαιτέρω ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας παράλληλη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες. Τέλος δρομολογείται και η αναμόρφωση των μισθολογίων στο δημόσιο από την 1-1-2024.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας