Μενού Ροή
Αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν: Οι νέοι δρόμοι του αερίου, το Τουρκμενιστάν και ο TAP

Αποστολή Μπακού Αζερμπαϊτζαν, Bojan Stojkovski

Το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Καυκάσου, το Αζερμπαϊτζάν, γίνεται σταδιακά κόμβος ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή του και επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Πέρυσι, το Αζερμπαϊτζάν άρχισε επίσης να εξάγει εμπορικές προμήθειες και φυσικού αερίου στην ΕΕ χρησιμοποιώντας τον Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Τότε, το πρώτο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν έφτασε στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης Melendugno με το SNAM Rete Gas (SRG), καθώς και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, μέσω του σημείου διασύνδεσης Νέα Μεσημβρία με τον ΔΕΣΦΑ, ανέφερε η κρατική ενέργεια της χώρας SOCAR, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει επίσης αύξηση του εθνικού εισοδήματος, διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής και ώθηση της οικονομικής του ανεξαρτησίας.

Παροχή εναλλακτικών λύσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ωστόσο, αυτό σήμαινε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν βοηθά την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τον δικό της ενεργειακό εφοδιασμό και να μειώσει την εξάρτησή του από το ρωσικό αέριο.

Παρέχοντας αυτές τις ευκαιρίες, το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης έναν βαθιά στρατηγικό ρόλο που θα μπορούσε να σημαίνει πολλά και για άλλες κοντινές χώρες, λένε οι ειδικοί στο EnergyMag.

«Με την υποστήριξη των νέων αγωγών TAP και TANAP, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα πουλήσει μόνο το δικό του φυσικό αέριο, αλλά και το φυσικό αέριο από χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Τουρκμενιστάν, για παράδειγμα, έτσι θα μειώσει επίσης την εξάρτησή του από τη Ρωσία, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους παλιούς αγωγούς τους διασχίσει αυτό ».

Ο μηχανικός πετροχημικών με έδρα το Μπακού, Suleyman Hajizada, δήλωσε στο EnergyMag.

Ο TAP μήκους 878 χιλιομέτρων αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου και χρειάστηκε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και επτά χρόνια για την κατασκευή του.

Το έργο TANAP στοχεύει να φέρει το φυσικό αέριο που παράγεται στο πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz-2 του Αζερμπαϊτζάν και άλλες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας, κυρίως στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη. Χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Τουρκμενιστάν έχουν επίσης εγγραφεί για να ξεκινήσουν την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μόλις τεθεί σε λειτουργία το TANAP.

Αξιόπιστος συνεργάτης των χωρών της Κεντρικής Ασίας

Το να εξαρτάσαι ενεργειακά από τη Ρωσία είναι μια πραγματικότητα για τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας και το να έχει το Αζερμπαϊτζάν ως έμπιστο εταίρο θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα αυτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έργα όπως ο αγωγός Trans-Caspian θα μπορούσαν να είναι απόδειξη αυτού.

«Ο αγωγός Trans-Caspian θα μεταφέρει το τουρκμενικό αέριο, διασχίζοντας τη Γεωργία και την Τουρκία, και επομένως οι χώρες της Κεντρικής Ασίας μπορούν να αυξήσουν την ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία. Εάν υπάρχει σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν είναι τόσο εύκολο να διαπραγματευτούν οι χώρες της Κεντρικής Ασίας. Αλλά αν έχετε εταίρους όπως το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, με περίπου τις ίδιες δυνατότητες, τότε αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν τις συνθήκες μαζί μας ». Ο Ziya Kazimzada, ερευνητής στο κέντρο Topchubasov, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Μπακού, λέει στο EnergyMag.

Σύμφωνα με τον Kazimzada, το ζήτημα που κατάφεραν να επιλύσουν το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα, είναι μια απόδειξη του πώς οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού ένα αμφισβητούμενο πεδίο υδρογονανθράκων που βρίσκεται στη μέση μεταξύ τους στην Κασπία Θάλασσα.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι ένα σημαντικό βήμα που αναζωπυρώνει επίσης την προοπτική της κατασκευής του αγωγού Trans-Caspian, πρόσθεσε ο Kazimzada.

Μια τέτοια συνεργασία και παρόμοιες εξελίξεις στο μέλλον θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας σοβαρός υποψήφιος και θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη Ρωσία όταν πρόκειται για την αγορά φυσικού αερίου, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμους ενεργειακούς εφοδιασμούς για την Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας