Μενού Ροή
Χαμηλό 22 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου για τον επερχόμενο χειμώνα υποχώρησαν εν μέσω χαμηλής ζήτησης σε χαμηλό 22 μηνών, ενώ τα υψηλότερα από τα κανονικά αποθέματα διευκολύνουν την προετοιμασία για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, υποχώρησε έως τα 32,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Αμστερνταμ -πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Βρετανία μειώθηκε επίσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία για παράδοση τον Φεβρουάριο μειώθηκαν έως και 8,5% -ρεκόρ τετραμήνου- σε 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο επίσης υποχώρησαν.

Οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του 2023 εν μέσω σταθερής προσφοράς, ήπιων καιρικών συνθηκών και ισχυρότερης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση ότι η αγορά θα είναι σε θέση να αντέξει πιθανούς κλυδωνισμούς, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ασυνήθιστα υψηλά, με πληρότητα 63%, εν μέσω σταθερής προσφοράς, ήπιου καιρού και ισχυρότερης συμβολής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο ήταν 20% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ερευνητική αναλύτρια της Wood Mackenzie Ltd. Rosaline Hulse.

Ωστόσο, οι traders βλέπουν το ενδεχόμενο υψηλότερης χρήσης φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες, εάν ο καιρός γίνει πιο ζεστός, καθώς θα προκύψουν ανάγκες τροφοδοσίας κλιματιστικών. Οι κίνδυνοι για τον επερχόμενο χειμώνα βρίσκονται στο επίκεντρο και θα εξαρτηθούν από ποικίλους παράγοντες -από την αλλαγή του καιρού έως την ξαφνική ανάκαμψη των κινεζικών εισαγωγών LNG.

Εν τω μεταξύ, G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Η ομάδα των επτά, που συνεδριάζει στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, επιδιώκει να αποτρέψει το εκ νέου άνοιγμα διαδρομών που έκοψε η Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΕ συζητά το 11ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσημη απαγόρευση στο βόρειο σκέλος του πετρελαιαγωγού Druzhba από τη Ρωσία, εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας