Μενού Ροή
Χείρα βοηθείας στην προμήθεια φυσικού αερίου από τον TAP

Ο Trans-Adriatic Pipeline θα μπορούσε να επεκτείνει τη χωρητικότητά του ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, Luca Schieppati, στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως επικαλείται το Reuters.

Ο TAP είναι το τελευταίο σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz στο αζερικό τμήμα της Κασπίας Θάλασσας. Συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.

Η τρέχουσα ετήσια δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Από αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του, ή 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πηγαίνει στην Ιταλία, με άλλο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία η καθεμία. Η χωρητικότητα θα μπορούσε να επεκταθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για σύγκριση, το 2020, η ρωσική Gazprom προμήθευσε συνολικά 174,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα χρόνο νωρίτερα

"Προσφέραμε στην αγορά για να επιταχύνουμε τους χρόνους... Είμαστε πρόθυμοι να επεκτείνουμε την παραγωγική μας ικανότητα ένα χρόνο νωρίτερα, επίσης επειδή έχουμε ήδη το προβάδισμα των ρυθμιστικών αρχών", δήλωσε ο Schieppati στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, ένα έργο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις στα τέλη του περασμένου έτους.

Η πλήρης αρχική χωρητικότητα του Διαδριατικού Αγωγού έχει δεσμευτεί για τα επόμενα 20 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται ξανά, αυτή τη φορά τροφοδοτούμενη από τις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Natural Gas Intelligence, τα συμβόλαια αναφοράς TTF για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο πρόσθεσαν σχεδόν 5 $. Το άλμα υποστηρίχθηκε από την επανεξέταση από την πλευρά δύο Κινέζων εμπόρων LNG για την πώληση φορτίων στην Ευρώπη.

«Οι αγορές LNG εξακολουθούν να οδηγούνται κυρίως από τις ευρωπαϊκές τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση ξεσπά, τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η αστάθεια των τιμών συνεχίστηκε λόγω σημαντικής διακύμανσης στα θεμελιώδη σενάρια της αγοράς», δήλωσε στο Natural Gas ο επικεφαλής LNG της Vortexa, Felix Booth. Νοημοσύνη.

«Αυτή η αβεβαιότητα της αγοράς επικεντρώνεται στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και στη σχετική γεωπολιτική διάσταση της αυξανόμενης έντασης για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας