Μενού Ροή
Δεν υπάρχει επίπεδο συναγερμού για την παροχή αερίου παρά τη σοβαρή κατάσταση στην Αυστρία

Μετά από μια σύνοδο κορυφής για την κρίση, συνιστάται στη βιομηχανία και στους φορείς εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να στραφούν από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και στους ιδιώτες να εξοικονομήσουν ενέργεια, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ (Πράσινοι).

Δεδομένου ότι τα ποσοστά αποθήκευσης φυσικού αερίου μειώθηκαν πρόσφατα, μια κυβερνητική επιτροπή κρίσης συνεδρίασε την Τρίτη. Ως αποτέλεσμα, η Αυστρία παραμένει προς το παρόν στο στάδιο της έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα.

«Εάν ο στόχος μας για την αποθήκευση κινδυνεύει, και μάλιστα οξέως, τότε θα πρέπει να υπάρξει και ένα επίπεδο συναγερμού», δήλωσε την Τρίτη η Γκεβέσλερ.

Προς το παρόν, οι μεγάλοι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν εντολή να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αν αυτό είναι δυνατόν, για τις οποίες το κράτος θα καλύψει το κόστος.

Η κυβέρνηση απηύθυνε επίσης έκκληση στον πληθυσμό να προετοιμαστεί για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης και να συμβάλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Με τα σημερινά ποσοστά αποθήκευσης, δήλωσε ο Γκεβέσλερ, ο στόχος της αποθήκευσης είναι εφικτός.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες και οι πολιτικοί φοβούνται όλο και περισσότερο ότι μετά τη δεκαήμερη συντήρηση του Nord Stream-1 μεταξύ 11 και 21 Ιουλίου, ο αγωγός ενδέχεται να μην είναι πλέον σε λειτουργία σε αντίποινα για τις επιβληθείσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κατάσταση θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το αργότερο έως τις 21 Ιουλίου.

Η αντιπολίτευση επέκρινε τις αργές αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPÖ είχε υπολογίσει ότι τα αποθέματα για το χειμώνα θα επαρκούσαν μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά όχι για τη βιομηχανία.

«Σε αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε επειδή παρακολουθούσαμε συνεχώς, επειδή κοιτούσαμε συνεχώς και επειδή δεν κάναμε συνεχώς τίποτα», δήλωσε ο Γιοργκ Λέιχτφριντ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPÖ.

Ο επικεφαλής του δεξιού FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, ζητά απαντήσεις σε ανοιχτά ερωτήματα όπως «ποιες διμερείς πρωτοβουλίες έχει λάβει η Αυστρία για να αποτρέψει την ενεργειακή καταστροφή το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα;».

Το φιλελεύθερο ΝΕΟS χαρακτήρισε την πρόσφατη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση «πολιτική του θεάματος».

Κατόπιν αιτήματος του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης FPÖ, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συγκάλεσε επίσης για το βράδυ της Τρίτης ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει περαιτέρω την κατάσταση. Λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν αργότερα την Τετάρτη (6. Ιουλίου).

Laura Kabelka I EURACTIV.de

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας