Μενού Ροή
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η Ρωσία είναι πίσω από την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) κατηγόρησε τη Ρωσία για την επιδείνωση της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας την Τετάρτη ότι οι υψηλές τιμές και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου Gazprom.

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει έως και ένα τρίτο περισσότερο φυσικό αέριο μέσω των υπαρχόντων αγωγών, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του 30μελούς οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι που παρέχει συστάσεις πολιτικής για οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ενέργεια, μιλώντας στο δίκτυο ABC. Αυτό θα ισοδυναμούσε περίπου με το 10% της ευρωπαϊκής ημερήσιας κατανάλωσης - περίπου αυτό που λένε οι αξιωματούχοι του κλάδου ότι θα ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί μια σοβαρή έλλειψη σε περίπτωση που ο καιρός εξελιχθεί ψυχρότερος από το αναμενόμενο.

"Όσον αφορά το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο... πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στενότητας στις ευρωπαϊκές αγορές αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας", είπε ο Μπιρόλ στους δημοσιογράφους.

"Σε αντίθεση με άλλους υποστηρικτές του αγωγού, όπως η Νορβηγία, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν, που αυξάνουν τις προμήθειες τους στην Ευρώπη, η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 25%" το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν "παρά τις υψηλές τιμές της αγοράς", πρόσθεσε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Gazprom έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων και επέριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποφάσεις να κινηθούν προς την ευμετάβλητη βραχυπρόθεσμη τιμολόγηση της αγοράς. Υποστήριξε επίσης ότι οι Γερμανοί πελάτες φυσικού αερίου μεταπωλούν ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία αντί να καλύπτουν τις ανάγκες της δικής τους αγοράς.

Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν ο κρύος χειμώνας του περασμένου έτους, η λιγότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η έντονη καλοκαιρινή ζήτηση για αποστολές υγρού αερίου στην Ασία.

Ο Μπιρόλ επιτέθηκε λέγοντας ευθέως ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση στη Δυτική Ευρώπη. Η Ρωσία έχει μετακινήσει χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και έχει ζητήσει να αποκλειστεί οριστικά η Ουκρανία από την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θέλει επίσης οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τον αγωγό Nord Stream 2 που θα παρακάμπτει άλλες χώρες και θα αρχίσει να φέρνει φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη, αλλά βρίσκει αντίθετες την Ουκρανία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ.

Ο Μπιρόλ προσέθεσε: "Θα σημειώσω επίσης ότι οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία. Ήθελα απλώς να τονίσω αυτή τη σύμπτωση".

Τα επίπεδα φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκευση - ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ανταποκρίνονται στις αυξήσεις της ζήτησης για θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια - είναι μόνο στο 50% της χωρητικότητας, σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο του 70% αυτή τη στιγμή του έτους. Αυτό έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

"Η αβεβαιότητα σχετικά με την τιμή και την προσφορά παραμένει υψηλή, με το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου θέρμανσης να έπεται", είπε ο Μπιρόλ. Είπε ότι οι προμήθειες υγρού φυσικού αερίου που αποστέλλονται με πλοίο βοηθούν, αλλά ότι το κατά πόσο θα φτάσουν έγκαιρα είναι αμφίβολο λόγω μεγαλύτερου χρόνου μεταφοράς.

Είπε ότι η Gazprom βρισκόταν πίσω από μεγάλο μέρος της μειωθείσας αποθήκευσης, με την εταιρεία να αντιπροσωπεύει το ήμισυ του ελλείμματος σε αποθηκευμένο φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι κατέχει μόνο το 10% της χωρητικότητας αποθήκευσης της Ευρώπης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας