Μενού Ροή
Εκπτώσεις φυσικό αέριο: Παράπονα καταναλωτών για καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις – Λογαριασμοί «νάρκη» για τα νοικοκυριά – «Τρανταχτό» Παράδειγμα

Ζαλάδα προκαλούν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στα νοικοκυριά. Αφενός, όπως καταφαίνεται στον επισυναπτόμενο λογαριασμό από καταναλωτή στα βόρεια προάστια, σε σχέση με τον Ιούνιο καταγράφεται τριπλασιασμός και πλέον των τιμών ανά θερμική kWh (από 0,034 στα 0,101 ευρώ) ενώ βέβαια και οι αναγγελθείσες εκπτώσεις δεν έχουν περάσει, ούτε για το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου, ούτε για τον Δεκέμβριο. Επίσης δεν έχει περάσει το σύνολο των ποσοστιαίων αυξήσεων ανά μήνα που με βάση τις ανακοινώσεις της  ΔΕΠΑ είναι για τον Οκτώβριο (16%), τον Νοέμβριο (16%) και τον Δεκέμβριο (40%).

Και βέβαια αν αναλογιστεί κανείς  ότι η έκπτωση για τον Νοέμβριο είναι στα 46 ευρώ και η συνολική εκκαθάριση του εν λόγω μήνα ξεπερνά τα 321 ευρώ εύλογα αναρωτιέται το τι μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι καταναλωτές.

Με βάση, πάντως, στελέχη της αγοράς, σε σχέση με τις εκπτώσεις οι πάροχοι θα εντάξουν τις εκκαθαρίσεις των εκπτώσεων αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς για όσες περιπτώσεις δεν έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο προβλέπονται δυο εκπτώσεις που αθροιστικά φτάνουν τα 0,04 ευρώ ανά θερμική kWh, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι τιμές είναι στα 0,101 ευρώ ανά θερμική kWh η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,06 ευρώ περίπου, διπλάσια και πάλι σε σχέση με έξι μήνες πριν. Να σημειωθεί ότι έχει ανακοινωθεί έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική MWh μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και επιπλέον 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ.

Βέβαια μένει να φανεί το πότε θα μεταφέρουν τις εκπτώσεις που δίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά οι ανεξάρτητοι πάροχοι, δηλαδή όλοι οι άλλοι πέρα από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας (στην οποία ανήκει ο εν λόγω λογαριασμός) που είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας.  Είναι γνωστό άλλωστε καλούνται να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος  σε σχέση με τη ρευστότητά τους λόγω της συγκυρίας, ειδικά όσοι δεν είναι καθετοποιημένοι.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας