Μενού Ροή
Ελλάδα και έξι ακόμα χώρες πιέζουν την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προσφέρεται είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τους και να ανακουφιστούν.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν), σύμφωνα με το Bloomberg.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των «7»;

  •  Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
  • Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.

Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο, αφορά τιμή 275 για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58€ υψηλότερη από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Οι νέες απαιτήσεις προϊδεάζουν για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με τις έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών να παραμένουν. Εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τότε, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής την προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβασμό που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή σε 264 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που είδε το Bloomberg. Πρότεινε επίσης να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Μία πρόταση, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή, τουλάχιστον από τους «7».

Η πρόταση από τους «επτά» προβλέπει εφαρμογή των τιμών για τον επόμενο μήνα και για το τρίμηνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι χώρες ζήτησαν επίσης από τα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών αναστέλλεται λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, αντί να το αφήσουν στα χέρια της Επιτροπής. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει η επιλογή αυτόματης ανάρτησης.

Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση, ενώ η Γαλλία θα είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετάσχει, με ομάδες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιτίθενται σε ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας