Μενού Ροή
Επενδύσεις αναβάθμισης δικτύων αερίου από ΔΕΣΦΑ

Την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τις νέες υποδομές σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τερματικούς σταθμούς LNG.

Για τον σκοπό αυτό ο διαχειριστής θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης μέσα στο επόμενο διάστημα για να συμπεριλάβει και επενδύσεις αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς σε πρώτη φάση σε δύο περιοχές, που προετοιμάζονται να υποδεχθούν νέες υποδομές φυσικού αερίου. Η πρώτη αφορά το τμήμα του αγωγού από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη, η δυναμικότητα του οποίου είναι ήδη οριακή και χωρίς αναβάθμιση δεν θα μπορέσει να υποδεχθεί τις πρόσθετες ποσότητες αερίου για τη λειτουργία της νέας μονάδας της Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου). Η μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ και με συντελεστή απόδοσης 63% θα υλοποιηθεί από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι οποίες υπέγραψαν μέσα στον Δεκέμβριο συμφωνία με την Damco Energy για την εξαγορά ποσοστού 51% και 29% αντίστοιχα. Την έναρξη κατασκευής της μονάδας θα εγκαινιάσει αύριο Σάββατο 14 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η λειτουργία της αναμένεται βάσει του προγραμματισμού στο τέλος του 2025 και μέχρι τότε ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση του τμήματος του αγωγού που εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη έως την Αλεξανδρούπολη για να μπορεί να μεταφέρει τις επιπλέον ποσότητες αερίου που θα απαιτηθούν και τις οποίες θα μπορεί να προμηθεύεται από το FSRU Αλεξανδρούπολης, έργο που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023. Το FSRU Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται στους top 4 υπό κατασκευήν τερματικούς σταθμούς LNG της Ε.Ε. σε σχέση με τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ανεξάρτητος σύμβουλος για την αγορά LNG, Andy Flower, στο World LNG Summit & Awards που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου πέρυσι.

Πηγή: kathimerini.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας