Μενού Ροή
Επέστρεψε στα 50 €/MWh - Ρωσική δολιοφθορά ή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πίσω από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου;

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται την Τρίτη, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο. καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισήλθε στην τέταρτη μέρα της, σε συνδυασμό με ανησυχίες για την προσφορά εμπορευμάτων στην περιοχή μετά το ξαφνικό κλείσιμο του αγωγού της Βαλτικής.

Εικάζεται ότι η ξαφνική πτώση της πίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια σκόπιμη επίθεση από τη Ρωσία στο κανάλι. Σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία φυσικού αερίου Gasgrid, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13% στις 123.500 πένες ανά θερμότητα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Για τις παραδόσεις του ίδιου μήνα, το ολλανδικό φυσικό αέριο TTF αυξήθηκε κατά 12,5% στα 49,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το Ισραήλ ανέστειλε τη Δευτέρα την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar της Chevron περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs αποτελεί πιθανή μείωση κατά περίπου 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου).

Προς το παρόν, η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman, θεωρεί ότι η μείωση της προσφοράς είναι οριακή για τις τιμές TTF, αλλά, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της διακοπής και των γεωπολιτικών επιπτώσεων της σύγκρουσης, λέει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου. 

Αυτό μπορεί να ανησυχήσει τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι μόλις αρχίζουν να ελέγχουν τον πληθωρισμό και φαίνονται έτοιμοι να τελειώσουν ή να έχουν τελειώσει τους κύκλους σύσφιξης που ξεκίνησαν ήδη από τα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Julius Baer, ​​«η νευρικότητα επιμένει στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές» λόγω «των ειδήσεων για μερική διακοπή της παραγωγής στην ανατολική Μεσόγειο και νέους κινδύνους απεργιών σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας