Μενού Ροή
Σε αναζήτηση πηγών ενέργειας ακόμα και από εξορύξεις και διαφοροποίηση του μίγματος βρίσκεται η κυβέρνηση

H σφοδρή ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο διαδοχικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το πέρας τους ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, επισήμανε σε αναλυσή του ότι "είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αύξησης των τιμών ενέργειας".

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συσκεψη συμμετείχαν είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, εκτός του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι υπουργοί Επικρατείας κ.κ. Α. Σκέρτσος και Γ. Γεραπετρίτης, ο ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο καθηγητής Ενεργειακής ΟΙκονομίας Παντελής Κάπρος, ο διευθύνον σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρης Στεφάτος και ο διευθύνον σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιη.

Στην σύσκεψη έγινε μια εκτίμηση των νέων δεδομένων στην ενεργειακή αγορά αλλά και τη συνδεόμενη στάθμιση των κινήσεων στο μέτωπο των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με φόντο την κυβερνητική πρόταση για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για εξορύξεις ειδικά φυσικού αερίου.

Τελευταία κίνηση που φανέρωσε την αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση ήταν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε διάστημα δύο εβδομάδων τον περασμένο μήνα στις δύο παραχωρήσεις τους «Ιόνιο» και «block 10».

Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους και τα ΕΛ.ΠΕ μίσθωσαν το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το SW COOK ολοκλήρωσε χτες τις ερευνές του και πλέον αναμένεται η αξιοποίηση των δεδομένων που άντλησε.

Αναθέρμανση

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις της πριν μερικές εβδομάδες, στα μέσα Φεβρουαρίου,  η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου (επίσης θα βρίσκεται σήμερα στο Μαξίμου), λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 250 δισεκ. δολαρίων “ζέστανε” και πάλι το κλίμα για τις εξορύξεις.

Αναφερόμενη, ειδικά, στις κινήσεις ενεργειακής θωράκισης της χώρας μέσω της ανάδειξής της σε κόμβο διαμετακόμισης αλλά και παραγωγό  η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την τοποθέτησή της στο ενεργειακό συνέδριο EGYPS 2022 που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο σημείωσε ότι: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης μας από χώρες εκτός Ε.Ε. Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές» τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας ερευνών για εξορύξεις (upstream) σημειώνοντας ότι η Ελλάδα,  παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, ειδικά στα βαθιά και εξαιρετικά βαθιά νερά της. «Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η διαρθρωτική αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, η τρίτη που θα συμβεί από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, θα προκύψει με την πάροδο των γενεών και οι συνέπειές της δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως». Συνεπώς, όπως είπε,  χρειάζεται να επιδιωχθεί σταδιακά και με τον ρυθμό που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογική καινοτομία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση αυτή δεν θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Διασυνδέσεις

Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα επιχειρεί να αμβλύνει τους κινδύνους που δημιουργεί η εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο -που καλύπτει το σύνολο σχεδόν της τελικής ζήτησης- μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και οδών των εισαγωγών (φορτία LNG, TAP, TurkStream). Την ίδια στιγμή προωθούμε στρατηγικές υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, όπως την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας και νέες υποδομές, όπως ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης που αυξάνουν τη δυνατότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των γειτονικών της χωρών να αντιμετωπίσουν μια μείζονα κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου σαν αυτή που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Γι’ αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία τόσο στη διασύνδεση της Ευρασίας όσο και της ευρω-Αφρικής, που μας επιτρέπουν να διασυνδεθούμε με την Κύπρο και το Ισραήλ αφενός και με την Αίγυπτο αφετέρου».  «Η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει σημαντικά πλεονάσματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό απαιτεί ισχυρές διασυνδέσεις με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας