Μενού Ροή
Επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο για την Αυστρία

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία πλησιάζουν τις ποσότητες που η χώρα προμηθευόταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Gazprom παραδίδει και πάλι τις συνολικές ποσότητες σύμφωνα με τη σύμβασή της, ενώ οι παραδόσεις από τη Γερμανία και την Ιταλία μειώνονται.

Λίγες χώρες εξαρτώνται τόσο πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο όσο η Αυστρία, καθώς προπολεμικά περίπου το 80% της εγχώριας κατανάλωσης προερχόταν από τα ανατολικά. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις συμφωνίες φυσικού αερίου που έκλεισε η Βιέννη με τη Σοβιετική Ένωση σε αντάλλαγμα για τη συνεχή ουδετερότητα και τη μη προσήλωση της Αυστρίας, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1960.

«Είμαστε προσωρινά πίσω στο 100% αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε δει επίσης τιμές στο 30% και πιο κάτω στο παρελθόν», εξήγησε ο Reinhard Florey, οικονομικός διευθυντής της αυστριακής μεγάλης ενεργειακής εταιρείας OMV.

Πράγματι, η επιστροφή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία είναι ήδη ορατή στα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2022.

Εκείνο το μήνα, ενώ οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια, το ρωσικό αέριο αποτελούσε το 71% του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ENTSOG και της αυστριακής ρυθμιστικής αρχής E-Control.

Την Τρίτη, η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler κάλεσε τους Αυστριακούς να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια.

«Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα εξασφαλίσει ότι οι αποθήκες θα είναι γεμάτες για τον ερχόμενο χειμώνα.

Την Πέμπτη, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Αυστρίας ήταν γεμάτες κατά 74,87%.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας