Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

FISIKON Αεριοκίνηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αεριοκίνηση ονομάζεται η κίνηση του οχήματός με φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο, βρίσκεται στη φύση, εξορύσσεται από υπόγεια πηγάδια αερίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία κάνοντας παράλληλα την τέλεια καύση.

Είναι αέριο μείγμα που περιέχει υδρογονάνθρακες (αιθάνιο και προπάνιο), καθώς κι άλλα αέρια π.χ. άζωτο, ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα, ενώσεις του θείου και υδρατμούς.

Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) αποθηκεύεται επί του οχήματος σε δεξαμενές υψηλής πίεσης. Είναι απόλυτα συμβατό με τα
οχήματα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ παράλληλα είναι το οικονομικότερο καύσιμο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης.

Το φυσικό αέριο, υπερέχει έναντι των υπολοίπων πρωτογενών μορφών ενέργειας και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί βασική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να παράγουν εξ’ εργοστασίου μοντέλα με δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου.

Οι τρεις πυλώνες

Επιπλέον, το φυσικό αέριο συμβάλει στους τρεις πιο σημαντικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης:

Περιβάλλον: Είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από άλλα συμβατικά καύσιμα, καθώς επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 38% λιγότερο απ’ τον άνθρακα, 28% λιγότερο απ’ το μαζούτ και 24% λιγότερο απ’ το πετρέλαιο ντίζελ.

Το φυσικό αέριο δεν περιέχει βαρέα μέταλλα που συναντάμε στα υγρά παράγωγα του αργού πετρελαίου (ντίζελ και μαζούτ), όπως Ψευδάργυρος (Zn), Μόλυβδος (Pb), Βανάδιο (Vn) και Νικέλιο (Ni).

Κοινωνία: Η τεχνολογία του φυσικού αερίου (CNG) είναι από τις πιο εξελιγμένες και ασφαλής, καθώς το CNG διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα κι έτσι «διασκορπίζεται» προς τα πάνω, χωρίς να δημιουργεί συγκεντρώσεις, ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια.

Δεν είναι τοξικό και προέρχεται από τη φύση γι’ αυτό και σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή ή τυχαία απελευθέρωσή του, δεν μολύνει το έδαφος ή το νερό.

Ακόμα, η δεξαμενή αερίου είναι ειδικής σχεδίασης για πιο ανθεκτική συμπεριφορά στη ρήξη σε περίπτωση σύγκρουσης και με ειδικές βαλβίδες ασφαλείας.

Το πιο οικονομικό

Οικονομία: Αποτελεί το πιο φθηνό καύσιμο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης και δεν νοθεύεται, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Επιπλέον, με το φυσικό αέριο στη κίνηση επιτυγχάνεται η μακροζωία του κινητήρα και του καταλύτη (περισσότερα χιλιόμετρα για τα λάδια και τα μπουζί λόγω της τέλειας καύσης).

Το φυσικό αέριο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ε.Ε. για το μέλλον των μεταφορών και προωθείται ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά καύσιμα.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του TEN-T/CEF Call 2016 (Ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών), η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με τις Ελληνικές εταιρείες ΟΝΕΤΕΑΜ, OPTILOG και LEVER πρότεινε την εκπόνηση μίας μελέτης, βασιζόμενης στην ίδρυση ενός πιλοτικού δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού με CNG, στο ελληνικό τμήμα του οδικού άξονα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα σημεία πώλησης

Σήμερα, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. διαθέτει πανελλαδικά (20) είκοσι σημεία πώλησης CNG, με το brand FISIKON.

Ο απώτερος στόχος της δράσης είναι να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ενός αειφόρου και αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών και να προωθηθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οδικές μεταφορές, κατά μήκος του διαδρόμου Orient/EastMed, μέσω της ανάπτυξης του εναλλακτικού καυσίμου CNG στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα TEN-T επισκεφθείτε το www.tencnggreece.eu

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα –και ειδικότερα η Κρήτη- θα μπορούσε να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε με...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρότασης που έγινε από ορισμένα κράτη μέλη για την εισαγωγή του...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Του Γιώργου Αλεξάκη Σημαντική αύξηση που φτάνει το 62,4% καταγράφει  στα κέρδη ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, σε σύγκριση με το Εννεάμηνο...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Γιάννη Μανιάτη Α. ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η Ευρώπη μοιάζει να μην έχει διδαχθεί τίποτε από την παραβολή των μωρών παρθένων, ούτε καν...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE