Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά στην ενεργειακή αγορά από τις απεργίες στην Νορβηγία και τις ..διαθέσεις της Αλγερίας

Την ώρα που  η ΕΕ αγωνίζεται να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, η Αλγερία που παρουσιάστηκε ως ενεργειακός σωτήρας, αυξάνει υπέρμετρα τις τιμές, ενώ μια απεργία που ξεκινάει σήμερα στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας απειλεί με ελλείψεις στην αγορά.

Η απεργία, στην οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έρχεται εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ιδιαίτερα στενές μετά τις περικοπές των ρωσικών εξαγωγών.

«Η απεργία ξεκίνησε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Audun Ingvartsen, ηγέτης του συνδικάτου Lederne.

Η νορβηγική κυβέρνηση είπε ότι παρακολουθούσε τη σύγκρουση «στενά». Μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει μια απεργία εάν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις.

Η μείωση

Την Τρίτη, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 89.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), εκ των οποίων η παραγωγή φυσικού αερίου αποτελεί 27.500 boepd, δήλωσε ο Equinor.

Την Τετάρτη, η απεργία θα βαθύνει τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας σε συνολικά 292.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, ή το 13% της παραγωγής, δήλωσε την Κυριακή η NOG.

Η παραγωγή πετρελαίου από την Τετάρτη θα μειωθεί κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφερε το λόμπι, που αντιστοιχεί περίπου στο 6,5% της παραγωγής της Νορβηγίας, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.

Μια περαιτέρω προγραμματισμένη κλιμάκωση μέχρι το Σάββατο θα μπορούσε να κλείσει σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, καθώς και περίπου το 15% της παραγωγής πετρελαίου της, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters.

Είναι τελικά απόφαση του χειριστή – Equinor – να κλείσει την έξοδο. Η Equinor δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την τελευταία ανακοινωθείσα κλιμάκωση.

Κλιμάκωση

Η βιομηχανική δράση ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (2200 GMT) σε τρία πεδία – Gudrun, Oseberg South και Oseberg East – και θα επεκταθεί σε τρία άλλα πεδία – Kristin, Heidrun και Aasta Hansteen – από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ένα έβδομο πεδίο, το Tyrihans, θα πρέπει επίσης να κλείσει την Τετάρτη επειδή η παραγωγή του υποβάλλεται σε επεξεργασία από την Kristin.

Έως τις 9 Ιουλίου, η Sleipner, η Gullfaks A και η Gullfaks C πιθανότατα θα σταματήσουν να παράγουν καθώς τα μέλη της Lederne είναι ανώτεροι εργοδότες που θεωρούνται κρίσιμοι για τις δραστηριότητες, με πιθανές κυματιστικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς που αντλούν το προϊόν τους μέσω αυτών των πεδίων.

Εάν το έκαναν, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή αργού και άλλων υγρών πετρελαίου κατά άλλα 160.000 βαρέλια ημερησίως και την παραγωγή φυσικού αερίου κατά σχεδόν 230.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters.

Μέλη του συνδικάτου Lederne καταψήφισαν την Πέμπτη μια προτεινόμενη μισθολογική συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί εταιρείες και ηγέτες συνδικάτων.

Τα άλλα εργατικά συνδικάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αποδέχθηκαν τη συμφωνία για τους μισθούς και δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι λογαριασμοί των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία πρόκειται να εκτοξευθούν κατά 533 λίρες ετησίως, σύμφωνα με τον Guardian. Με άλλα λόγια οι κάτοικοι της...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΣ Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς – μέλη της για τις τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2022, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. Η ημερομηνία...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ως «ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο» σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια περιέγραψε τη Νορβηγία ο καγκελάριος Όλαφ...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ένα σημάδι ότι η διασυνοριακή αλληλεγγύη της Ευρώπης θα δοκιμαστεί αυτόν τον χειμώνα καθώς βαθαίνει...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE