Μενού Ροή
Φυσικό αέριο: Εκτόξευση τιμής στις ΗΠΑ που «φλερτάρει» με τα 10 δολάρια / mbtu

Η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε πάνω από τα 9 δολάρια ανά mbtu για πρώτη φορά από το 2008, επεκτείνοντας ένα ιλιγγιώδες ράλι καθώς εντείνονται οι φόβοι για κρίση εφοδιασμού.

Τα αποθέματα καυσίμων θέρμανσης και ηλεκτροπαραγωγής, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι κάτω από τα κανονικά για αυτήν την εποχή επίπεδα, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται και η παραγωγή από τα σχιστολιθικά πεδία είναι μειωμένη.

Οι έμποροι αναμένουν υψηλότερες από τις συνηθισμένες ανάγκες σε φυσικό αέριο αυτό το καλοκαίρι για να τροφοδοτήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις προμηθεύονται κλιματιστικά για να αντιμετωπίσουν τις θερμότερες καιρικές

συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και οι προμήθειες άνθρακα περιορίζονται, ακυρώνοντας εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου.

Αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα, το φυσικό αέριο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύεται με ένα ασυνήθιστο premium σε σχέση με τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου.

Η διαφορά με τα συμβόλαια του φυσικού αερίου που παραδόθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διευρύνθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο για αυτήν την εποχή του χρόνου. «Είναι μια συνάρτηση της αποθήκευσης και η κατάσταση αποθήκευσης είναι άθλια», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής στη Mizuho Securities USA, προβλέποντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν σύντομα να ανέβουν πάνω από τα 10 δολάρια.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως από τον περασμένο χρόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία να διεκδικούν τις προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ.

Η Venture Global LNG δήλωσε χθες ότι προχωρά με ένα δεύτερο τερματικό LNG στο Gulf Coast αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Cheniere Energy Inc., -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ-, υπέγραψε sale and purchase agreement με την POSCO International της Νότιας Κορέας.

Αν και το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνότερο στις ΗΠΑ από ό,τι αλλού λόγω των σχετικά άφθονων αποθεμάτων της χώρας και της περιορισμένης εξαγωγικής ικανότητας, το χάσμα έχει κλείσει. Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Henry Hub διαπραγματεύονται τώρα περίπου στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, από περίπου 7% στις αρχές Μαρτίου.

Η λήξη των συμβολαίων για παράδοση Ιουνίου αργότερα αυτή την εβδομάδα μπορεί επίσης να προκαλέσει αστάθεια. Οι διαχειριστές κεφαλαίων που εκτίθενται σε πτωτικά στοιχήματα δυσκολεύτηκαν να κλείσουν αυτές τις θέσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Dennis Kissler, ανώτερο αντιπρόεδρο της Bok Financial Securities.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας