Μενού Ροή
Φυσικό αέριο: Η Δύση ψάχνει, το Κατάρ δίνει

Τα τελευταία 25 χρόνια, το Κατάρ – αυτό το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου – έχει μοιράσει ολοένα αυξανόμενες ποσότητες φυσικού αερίου σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας τεράστιο πλούτο και κερδίζοντας γεωπολιτική επιρροή.

Τώρα, η φήμη του Κατάρ θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του προσπαθούν να στερήσουν από τη Ρωσία τα έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιό της, η Δύση στρέφεται προς το Κατάρ ως εναλλακτική πηγή καυσίμου για την Ευρώπη. Αν και το Κατάρ δεν μπορεί να στείλει άμεσα επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν συμβόλαια ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του θα πάει αλλού, επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του κατά δύο τρία έως το 2027.

Περίπου το μισό από αυτό το αέριο θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Saad Al-Kaabi, τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ και επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής QatarEnergy.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο του Κατάρ είναι μια ξαφνική αλλαγή για τη χώρα που συνήθισε την κριτική των ηγετών της Δύσης για τα ορυκτά καύσιμα και τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή. Τώρα, αυτοί οι ηγέτες ψάχνουν μανιωδώς για φυσικό αέριο.

Η αλλαγή αυτή προκλήθηκε μετά την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να εισβάλει στην Ουκρανία. Ξαφνικά, οι ευρωπαϊκές χώρες – οι οποίες έπαιρναν σχεδόν τις μισές εισαγωγές αερίου τους από τη Ρωσία πέρσι – άρχισαν να ψάχνουν για άλλες πηγές. Αυτό έκανε πιο δημοφιλές το Κατάρ, καθώς ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για τη θέση του κορυφαίου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τον Ιανουάριο, καθώς αυξανόταν ο φόβος για μια ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim bin Hamad al-Thani, στον Λευκό Οίκο. Τα ενεργειακά θέματα ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Αφού ξεκίνησε ο πόλεμος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον σεΐχη Ταμίμ για να συζητήσουν την «εξασφάλιση βιώσιμων προμηθειών αερίου». Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέταξαν στο Κατάρ για να συζητήσουν για την ενέργεια – ανάμεσά τους και ο Ζοσέπ Μπορέλ Φοντέλες, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρομοίως και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, επισκέφτηκε το Κατάρ ελπίζοντας σε ένα deal για το φυσικό αέριο.

Χρόνια πριν αρχίσει ο πόλεμος, το Κατάρ ξεκίνησε ένα έργο που υπολογίζεται ότι κοστολογείται στα 45 δισ. ευρώ για να χτίσει δύο νέα εργοστάσια φυσικού αερίου και για να αυξήσει την ετήσια παραγωγική του ικανότητα κατά 64%, σύμφωνα με τον Al-Kaabi. Το αέριο αυτό θα μπει στην αγορά το 2026 και κατά πάσα πιθανότητα θα μοιραστεί μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το Κατάρ έχει επίσης επενδύσει σε σταθμούς LNG στο Βέλγιο, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

O Al-Kaabi αναφέρει ότι χρόνια πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε συζητήσει με γερμανικές εταιρείες για να χτιστούν σταθμοί LNG στη Γερμανία, αλλά τελικά το deal δεν πέτυχε. Αφού ο πόλεμος άρχισε, όμως, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτά τα έργα.

Εφόσον η Γερμανία είναι έτοιμη να εγκρίνει αυτά τα έργα, ο Αl-Kaabi θυμάται τι είχε πει στον υπουργό: «Είμαστε έτοιμοι».

The New York Times/moneyreview.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας