Μενού Ροή
Φυσικό αέριο: Βουτιά 50% από την αρχή του έτους

Το μακροβιότερο πτωτικό σερί των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενόσω η ζήτηση παραμένει χαμηλή στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρούν κατά τουλάχιστον 50% από τις αρχές του έτους, διολισθαίνοντας για 6η διαδοχική εβδομάδα.

Παρότι οι φθηνότερες τιμές έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες κοινής ωφέλειας στην αντικατάσταση του άνθρακα από το αέριο, η συνολική κατανάλωση παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

«Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν μια πολύ χαμηλή ζήτηση αυτήν την στιγμή» παρατηρεί ο Φαμπιάν Ρόνινγκεν, αναλυτής της Rystad Energy. «Πρέπει να είναι ο πρώτος ολόκληρος μήνας, στον οποίο το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από τον άνθρακα» εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg.

Οι επενδυτές, σ’ αυτό το πλαίσιο, ήδη προσπαθούν να προβλέψουν το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Αναμφίβολα, τα υψηλά αποθέματα και οι αθρόες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά ο καιρός και η κλιματική κρίση συνιστούν έναν καίριο παράγοντα. Πέρυσι, για παράδειγμα, η υπερβολική ζέστη και η παρατεταμένη ξηρασία επηρέασε σημαντικά τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια.

Στην Ολλανδία, τα συμβόλαια TTF βρίσκονται μόλις στα 34,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

«Η αγορά είναι ήρεμη εξαιτίας της ισχυρής προσφοράς. Θα χρειαστεί ένα κύμα καύσωνα στην Ευρώπη ή την Ασία για να αλλάξει αυτή η εικόνα» επισημαίνει η Energi Danmark, σε σημείωμά της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας