Μενού Ροή
Γερμανία: Αυξημένος κατά 78,5% ο λογαριασμός φυσικού αερίου στο 11μηνο του 2021

Λιγότερο φυσικό αέριο κατά 7% εισήγαγε η Γερμανία κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, με τον "λογαριασμό” όμως να φτάνει στο Βερολίνο αυξημένος κατά 78,5%, λόγω της εκτίναξης των τιμών του καυσίμου. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας εμπορίου BAFA.

Όπως είναι γνωστό, η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά εκτόξευσε τις τιμές του καυσίμου πέρυσι, αν και πρόσφατα υποχώρησαν κάπως λόγω της άφιξης στην Ευρώπη περισσότερων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και του σχετικά ήπιου χειμώνα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες, καθώς εγείρονται φόβοι ότι μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να "παγώσει’ η λειτουργία του αγωγού Nord Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το 11μηνο του 2021, τα μηνιαία στοιχεία της BAFA έδειξαν ότι οι εισαγωγές της Γερμανίας διαμορφώθηκαν συνολικά σε 4,546 εκατομμύρια terajoules (TJ), που ισοδυναμούν με 129,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι 4,888 εκατομμυρίων TJ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Το ίδιο διάστημα, ο λογαριασμός που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Γερμανοί εισαγωγείς ανήλθε στα 29,1 δισ. ευρώ έναντι ποσού 16,3 δισ. ευρώ που κατέβαλαν για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020.

Η μέση τιμή που καταβλήθηκε ανά TJ στα σύνορα για την εξεταζόμενη περίοδο αυξήθηκε κατά 92% σε ετήσια βάση, στα 6.392,53 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της BAFA.

Μόνο τον Νοέμβριο, η τιμή ανά TJ ήταν 12.905,5 ευρώ, που ισοδυναμεί με 4,65 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh), ποσό αυξημένο κατά 217,5% σε ετήσια βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας