Μενού Ροή
Γερμανία: Διάσταση απόψεων μεταξύ Χάμπεκ και προμηθευτών ενέργειας για το πλαφόν

Με διαφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της αγοράς ενέργειας ξεκίνησαν οι προσπάθειες εξειδίκευσης των μέτρων για την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Οι εταιρίες του κλάδου απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης ως ανεφάρμοστη, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας καταγγέλλει ακόμη και φιλικές χώρες - εξαγωγείς αερίου για "αστρονομικές" τιμές και ζητά παρέμβαση της ΕΕ.

Σύμφωνα με την BILD, χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά εμπιστευτικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων "Αέριο και Θέρμανση", με στόχο να αναπτύξουν την πρακτική εφαρμογή του "φρένου" των τιμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το υπουργείο του κ. Χάμπεκ θέλει μια τιμή αερίου η οποία να βασίζεται στην κατανάλωση κάθε νοικοκυριού κατά το προηγούμενο έτος, ενώ ως πιθανή παραλλαγή προτείνεται να επιδοτηθεί το 70% της κατανάλωσης του 2021 και η τιμή ανά κιλοβατώρα να περιοριστεί στα 12 λεπτά. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τιμή της κιλοβατώρας ήταν 7 λεπτά.

Η πρόταση ωστόσο του υπουργείου συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των προμηθευτών του φυσικού αερίου, ενώ η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Διαχείρισης Ενέργειας και Υδάτων Μαρί - Λουίζε Βολφ δήλωσε ότι "το μοντέλο του υπουργείου δεν είναι εφαρμόσιμο, χρειάζονται λύσεις γρήγορες και μη γραφειοκρατικές", καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές ζουν σε διαμερίσματα με κεντρικό σύστημα θέρμανσης και θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο να προσαρμοστεί κάθε λογαριασμός στο πλαφόν. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, μια σταθερή έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, με στόχο το Σαββατοκύριακο να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση.

Την ίδια στιγμή και ενώ εξελίσσεται η αντιπαράθεση Βερολίνου - Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη εθνικών μέτρων επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφέρθηκε σήμερα, σε συνέντευξή του στη Neue Osnabrücker Zeitung, σε "ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών", οι οποίες "επιτυγχάνουν αστρονομικές τιμές". Αυτό, τόνισε, προκαλεί προβλήματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει με αυτές τις χώρες για λογαριασμό όλης της ΕΕ. "Οι ΗΠΑ στράφηκαν σε εμάς όταν εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου και ως αποτέλεσμα αξιοποιήθηκαν στην Ευρώπη τα εθνικά αποθέματα. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να υπάρχει αλληλεγγύη και για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου", δήλωσε ο κ. Χάμπεκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της στην αγορά και να οργανώσει την έξυπνη και συντονισμένη αγοραστική συμπεριφορά των κρατών - μελών της, έτσι ώστε μεμονωμένες χώρες να μην ξεπερνούν η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. "Η δύναμη της ευρωπαϊκής αγοράς είναι τεράστια. Πρέπει μόνο να χρησιμοποιηθεί", τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας