Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Γερμανία: Η έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στρέφεται σε στοιχεία στην Πολωνία (WSJ)

Nord Stream

Γερμανοί ερευνητές εξετάζουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ομάδα σαμποτέρ χρησιμοποίησε την Πολωνία ως βάση για να καταστρέψει τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Γερμανοί ερευνητές έχουν αναπαραστήσει πλήρως το ταξίδι δύο εβδομάδων της “Andromeda”, μιας θαλαμηγού 15 μέτρων που υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται στο σαμποτάζ στους αγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η θαλαμηγός παρέκλινε της πορείας της στα πολωνικά ύδατα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, με βάση δεδομένα από τον εξοπλισμό επικοινωνίας και πλοήγησης του σκάφους, δορυφορικά και κινητά τηλέφωνα, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και «δείγματα DNA από το σκάφος, που η Γερμανία προσπάθησε να αντιστοιχήσει με τουλάχιστον έναν Ουκρανό στρατιώτη».

Η Washington Post ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ έμαθαν για ένα ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς τρεις μήνες πριν καταστραφούν από τις υποβρύχιες εκρήξεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τετάρτη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουκρανία δεν επιτέθηκε στους αγωγούς Nord Stream.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση ήταν το HMX, επίσης γνωστό ως οκτογόνο, μια άχρωμη ουσία κατάλληλη για την κατεδάφιση υποβρύχιας υποδομής, ανέφερε η Wall Street Journal.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν τον Μάρτιο την πιθανή εμπλοκή ενός γιοτ από εταιρεία με έδρα την Πολωνία που ανήκει σε Ουκρανούς πολίτες στην επίθεση.

Το περιοδικό ανέφερε άτομα που γνωρίζουν το ταξίδι του Andromeda ότι το πλήρωμα δολιοφθοράς είχε τελειώσει τη μισή δουλειά του, τοποθετώντας εκρηκτικά βαθέων υδάτων στο Nord Stream 1, προτού βάλουν το Bavaria 50 Cruiser σε μια πορεία μακριά από τον στόχο τους, προς την Πολωνία.

Η Andromeda, η οποία είχε ενοικιαστεί μέρες πριν από μια γερμανική εταιρεία με έδρα κοντά στο σημείο όπου προσγειώνονται οι αγωγοί, έπλευσε προς τα βόρεια σε κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν μια προσπάθεια να ολοκληρώσει το έργο της και να τοποθετήσει νάρκες στο Nord Stream 2, ανέφερε η εφημερίδα. 

Το γραφείο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας και το γραφείο του πρωθυπουργού της Πολωνίας δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

 

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια σειρά από ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που συνδέουν τη...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το Κρεμλίνο σχολίασε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ γνώριζαν την ύπαρξη ουκρανικού σχεδίου για επίθεση κατά των αγωγών Nord Stream δηλώνοντας ότι...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πληροφορίες για ένα λεπτομερές ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Nord Stream τρεις μήνες πριν βομβαρδιστεί, ανέφερε την Τρίτη η Washington...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ενεργειακές τιμές προσεγγίζουν τα «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα και ότι η Ρωσία συνεχίζει να τηρεί τις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE