Μενού Ροή
Γερμανία: Το άνοιγμα λογαριασμών σε ευρώ στη Ρωσία για πληρωμή φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δεν θα παραβίαζε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν άνοιγε λογαριασμό σε ευρώ στη Ρωσία για την πληρωμή προμηθειών φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

"Για εμάς, ο αριθμός του λογαριασμού δεν έχει σημασία, όπως δεν έχει και το εάν ανοίγεται ένας ή δύο λογαριασμοί στο ίδιο μέρος", σημείωσε ο εκπρόσωπος Stephan Haufe, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.

"Για εμάς, εκείνο που μετρά είναι εάν η πληρωμή γίνεται σε ευρώ και δολάρια, όπως προβλέπεται στα συμβόλαια", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έχει διατάξει οι αγοραστές να αναγκαστούν να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank - έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλι - με την ρωσική τράπεζα να μετατρέπει τα χρήματα που κατατίθενται ως πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα.

Η ΕΕ ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία - μολονότι άφησε ανοικτό ένα "παράθυρο" για εξαιρέσεις. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν πιο ειδικά ότι η δημιουργία λογαριασμού στην Gazprombank σε ρούβλια θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Η Uniper έχει δηλώσει ότι εξετάζει την επιλογή να πληρώνει για ρωσικό φυσικό αέριο σε ευρώ σε λογαριασμό με έδρα στη Ρωσία και όχι στην Ευρώπη.

Η γερμανική εταιρεία θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει λύση στο ζήτημα του πώς οι συγκεκριμένοι πόροι θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει ότι η δημιουργία λογαριασμού σε ευρώ δεν παραβιάζει τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς στον βαθμό που η πληρωμή θεωρείται τετελεσμένη μόλις εκκαθαριστεί η καταβολή της σε ευρώ.

Η Σλοβακία έθεσε τη συγκεκριμένη θέση εν αμφιβόλω την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η Gazprombank άνοιξε αυτόματα νέους λογαριασμούς σε ευρώ και σε ρούβλια για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς και, για την ενεργοποίησή τους, ζητεί τη συναίνεση τους ώστε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να προχωρεί στη μετατροπή του νομίσματος. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Η Gazprom σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία την Τετάρτη, πραγματοποιώντας την απειλή της να κόψει την προμήθεια εάν οι πληρωμές δεν πραγματοποιούνται σε ρούβλια.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η πιθανότητα διακοπής παροχής και σε άλλες χώρες πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν. Δεν έχει γίνει σαφές πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν εταιρείες πραγματοποιούσαν πληρωμές σε ευρώ, πρόσθεσε ο Νο2 της γερμανικής κυβέρνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας