Μενού Ροή
Ενεργειακή Lehman Brothers πυροδοτούν οι κινήσεις της Ρωσίας στο φυσικό αέριο - Συναγερμός στην Γερμανία

Η Γερμανία προειδοποίησε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης κινδύνευαν να πυροδοτήσουν κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές, παραλληλίζοντας τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης.

Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν απώλειες αναγκαζόμενοι να καλύπτουν όγκους σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού αύξησε το επίπεδο κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στο δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού».

«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το κουβαλήσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο που κλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Έτσι ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα».

Χωρίς ενέργεια

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα. Για μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε σταδιακά τις προμήθειες ως προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για το χειμώνα.

Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα επανενεργοποιηθούν. Ο Χάμπεκ είπε ότι είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, ενώ προγραμματίζονται συνομιλίες με τους εταίρους της Γερμανίας στο μπλοκ τις επόμενες ημέρες.

Έρχονται αυξήσεις

Το στάδιο συναγερμού δίνει επίσης στην κυβέρνηση την επιλογή να θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ο Χάμπεκ είπε ότι καθυστερεί τις προσαρμογές των τιμών προς το παρόν για να δει πώς αντιδρά η αγορά.

«Θα είναι ένας βραχώδης δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», είπε. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου». \Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 7,7% σε υψηλό μίας εβδομάδας στα 137 ευρώ (144 $) ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο της διανομής.

Η κρίση έχει ξεχυθεί πολύ πέρα από τη Γερμανία, με 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάζονται και 10 να εκδίδουν έγκαιρη προειδοποίηση βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του αερίου είναι πλέον πιο πραγματικός από ποτέ», είπε. «Όλα αυτά είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενότητά μας».

Χωρίς αποθέματα

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, είπε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου για το χειμώνα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ανέφερε ότι ανησυχεί ότι η σύνδεση Nord Stream ενδέχεται να μην επιστρέψει στην κανονική χωρητικότητα μετά την έναρξη μιας περιόδου συντήρησης 10 ημερών στις 11 Ιουλίου. 

Η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, αλλά έχει σημειώσει μόνο μέτρια πρόοδο. Τα αποθέματα είναι επί του παρόντος γεμάτα γύρω στο 58% και οι ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο της δυναμικότητας 90% που έχει ορίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο.

Το ημερήσιο ποσοστό πλήρωσης μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου, γνωστή ως BNetzA. Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαζόταν περισσότερες από 100 ημέρες για να επιτευχθεί ο στόχος, γεγονός που θα έβαζε τη χώρα καλά στην παραδοσιακή περίοδο θέρμανσης.

«Παρόλο που η προμήθεια φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι εξασφαλισμένη βραχυπρόθεσμα, οι εταιρείες σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε ο Peter Adrian, πρόεδρος του βιομηχανικού λόμπι του DIHK, σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

«Δεδομένων αυτών των μαύρων σύννεφων που μαζεύονται, πρέπει τώρα να κάνουμε κοινή προσπάθεια για να κάνουμε τα πάντα για να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο για το χειμώνα», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας