Μενού Ροή
Γερμανική πρωτοβουλία για εξαίρεση από ΦΠΑ στο φυσικό αέριο για τον κρίσιμο χειμώνα

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας άδεια να εξαιρεθεί από τον φόρο προστιθέμενης αξίας στη νέα εισφορά στην τιμή του φυσικού αερίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απέστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ,

Ο φορέας εκμετάλλευσης της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας ανακοίνωσε την Δευτέρα, ότι η εισφορά θα φτάσει τα 2.419 σεντ ανά κιλοβατώρα: Όπως παρατηρεί η γερμανική ραδιοφωνία DLF στην πράξη, όποιος καταναλώνει πχ. 10.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να κατατεθούν επιπλέον 240 ευρώ εξαιτίας του πρόσθετου τέλους συν ενδεχομένως ΦΠΑ 19%, αν δεν λάβει εξαίρεση η Γερμανία από τον ΦΠΑ.

Πρόκειται για μια έκτακτη εισφορά, η οποία ουσιαστικά στηρίζει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Uniper -που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης - προκειμένου να πληρωθούν χωρίς προβλήματα το ανάκριβο πλέον, εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Απώτερος στόχος είναι η αποτροπή χρεοκοπιών κρίσιμων εταιρειών ενέργειας τον δύσκολο προσεχή χειμώνα.

Υποχρεωτικός ο ΦΠΑ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τον ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, η εισφορά θεωρείται συνιστώσα της συνολικής τιμής του φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική, γι' αυτό η Γερμανία πρέπει να ζητήσει την άδεια των Βρυξελλών για να παραιτηθεί από αυτήν.

Ο Λίντνερ είπε ότι ενώ ζητούσε εκ μέρους της Γερμανίας, ουσιαστικά ζητούσε μια αλλαγή του νόμου για τον ΦΠΑ που θα έδινε σε όλα τα κράτη μέλη την προσωρινή επιλογή να κάνουν παρόμοιες κινήσεις.

Η αγγλόφωνη επιστολή του Λίντνερ, με ημερομηνία 12 Αυγούστου, ανέφερε ότι η Γερμανία θα υποβάλει επίσημη αίτηση στην Κομισιόν αργότερα, αλλά ήθελε να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες εκ των προτέρων για να πείσει τις αρχές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για πιθανές δυσκολίες.

«Ο ΦΠΑ στις εισφορές που επιβάλλονται από την κυβέρνηση ανεβάζει τις τιμές και αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη αντίθεση από τον πληθυσμό, ειδικά στην τρέχουσα εξαιρετική κατάσταση», είπε.

«Ωστόσο, η αποδοχή των φορολογικών νόμων από τον πληθυσμό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβολή τους», ανέφερε.

Η Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου έχει περικόψει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και επί του παρόντος προμηθεύει μόλις το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, κατηγορώντας τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό, ενώ η Ευρώπη λέει ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – σφηνωμένοι μεταξύ εισαγωγέων και στριμωγμένων τελικών καταναλωτών – φοβούνται ότι θα κολλήσουν με εξωφρενικά κόστη.

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί απειλή για την ευημερία και τη σταθερότητά μας», είπε ο Λίντνερ.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής αναμένει μια εισφορά μεταξύ 1,5-5,0 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) στους καταναλωτές που θα πληρώσουν για το 90% του υψηλότερου κόστους του φυσικού αερίου χονδρικής, συν μια ακόμη απροσδιόριστη εισφορά για την αποθήκευση αερίου που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 18 Αύγουστος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας