Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Goldman Sachs: Ακριβότερο φυσικό αέριο για μεγαλύτερο διάστημα-Βελτίωση τιμών από το 2025 και μετά

Η Golden Sachs  προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τιμές του φυσικού αερίο,υ αλλάζοντας τις αρχικές της εκτιμήσεις για την πλήρη αποκατάσταση των ροών του Nord Stream1 μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, η μείωση κατά 60% στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (NS1) που εφαρμόζεται από τα μέσα Ιουνίου έχει αφήσει τις καθαρές ρωσικές ροές προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη σχεδόν μηδενικές, με το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος φυσικού αερίου στον αγωγό να επανεξάγεται από τη Γερμανία προς την Τσεχία και από εκεί σε άλλους αγοραστές. Αυτό έχει αυξήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της πλήρους συντήρησης του NS1 στα μέσα Ιουλίου, οδηγώντας τις τιμές TTF σε άνοδο 70% στα 164 EUR/MWh, με το ράλι να ενισχύεται λόγω και της απεργίας των εργαζομένων που επηρεάζει έως και το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας το τρέχον διάστημα.

Η Goldman Sachs είχε υποθέσει αρχικά ότι οι ροές του NordStream1 θα αποκατασταθούν πλήρως μετά τα έργα συντήρησης, ωστόσο δεν το βλέπει πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο. Αντίθετα, η έλλειψη λύσης σχετικά με τις απαιτούμενες επισκευές και η απουσία οποιασδήποτε εκ νέου δρομολόγησης των μειωμένων ροών NS1 μέσω εναλλακτικού αγωγού για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην παροχή, υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανή μια παρατεταμένη μειωμένη παροχή από τον NS1.

Έτσι, η Goldman Sachs αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τις τιμές του TTF για να αντικατοπτρίσει ένα σταθμισμένο σενάριο σχετικά με τις ροές του NordStream1 μετά τη συντήρηση. Συγκεκριμένα, αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή του TTF στο γ’ τρίμηνο του 2022, στο δ’ τρίμηνο του 2022, στο α’ τρίμηνο του 20-223 και για το καλοκαίρι του 2023 σε 153,121,77 και 138 ευρώ/MWh αντίστοιχα, από 104, 105, 76 και 75 ευρώ προηγουμένως, έναντι των τρεχουσών προθεσμιακών τιμών αγοράς των 163, 166, 159 και 106 ευρώ.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ενσωματώνουν ένα σενάριο όπου οι ροές του NordStream1 επιστρέφουν μετά από τη συντήρηση στον τρέχοντα ρυθμό εκτέλεσης του 40%, ενώ βλέπει μια πλήρη περικοπή των ροών NS1 να γίνεται μόνιμη ως το λιγότερο πιθανό σενάριο καθώς θα μείωνε σημαντικά την ευελιξία των ρωσικών ροών, καθώς και τα έσοδα της Ρωσίας με βάση τον δείκτη TTF.

Αν και η συντήρηση του αγωγού NordStream1 ξεκινά στις 11 Ιουλίου (μέχρι τις 21 Ιουλίου), η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή και πριν από αυτό, με τυχόν αντιληπτές αλλαγές στη στρατηγική εξαγωγών της Gazprom να έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν σημαντικά την αγορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω των πρόσφατων ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοδότηση των διανομέων φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές απώλειες στην αγορά ως αποτέλεσμα των περικοπών των εξαγωγών της Ρωσίας.

H Goldman πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν βιώσιμα κάτω από τα υψηλά σημερινά επίπεδα μόνο όταν η παγκόσμια προσφορά LNG αυξηθεί σημαντικά, από το 2025, όταν αρχίζουν να υλοποιούνται αρκετά έργα υγροποίησης που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων.

 

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

H τιμή του φυσικού αερίου, σε συνέχεια ενός ξέφρενου ράλι που πυροδοτούν η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, έφτασε να διαπραγματεύεται σήμερα έως και...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν για τρίτη ημέρα σήμερα καθώς οι χώροι αποθήκευσης αερίου σε όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν τα στάνταρντ...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ακόμη ακριβότερο έγινε μέσα στην τελευταία εβδομάδα το φυσικό αέριο, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για τις ρωσικές ροές επιτείνουν τον κίνδυνο των ενεργειακών ελλείψεων...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λύση για το Ντονμπάς στο πρότυπο των ελβετικών καντονιών, εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά σε εκεχειρία, ένοπλη ουδετερότητα της Ουκρανίας χωρίς ένταξη στο...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE