Μενού Ροή
Goldman Sachs: Αναμένει μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο κατά 30%

Η Goldman Sachs υπολογίζει πως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να καταγράψουν μείωση της τάξης του 30% τις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα αποθέματά τους.

Ο δείκτης αναφοράς των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου Dutch Title Transfer Facility (TTF) κυμάνθηκε κοντά στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 85 ευρώ/μεγαβατώρα μέχρι το α’ τρίμηνο του 2023. Σημειωτέον πως η τιμή αυτή είναι πολύ μικρότερη από το υψηλό Αυγούστου το οποίο είχε αγγίξει τα 340 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η πρόσφατη μείωση των τιμών αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι υψηλότερες του συνηθισμένου και έχουν καθυστερήσει την εποχιακή αύξηση της κατανάλωσης, ενώ υπάρχει υπερπλεόνασμα προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυρίως από τις ΗΠΑ.

Πρόσφατες εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως περίπου 60 τάνκερ LNG έχουν «δέσει» στα παράλια της Ευρώπης περιμένοντας να ξεφορτώσουν. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα της Gas Infrastructure Europe, τα ευρωπαϊκά αποθέματα κυμαίνονται στο 94%.

Παρά την υπερπροσφορά αυτή, όμως, και την πιθανή μείωση του αυξημένου κόστους διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πολλές είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες δέχονται πιέσεις για περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων τους.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών μας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν στα 85 ευρώ/μεγαβατώρα το α’ τρίμηνο του 2023 πριν καταγράψουν δραματική αύξηση το επόμενο καλοκαίρι λόγω της επανεκκίνησης της κούρσας για την αναπλήρωση των αποθεμάτων. Οι τιμές αυτές το καλοκαίρι του επόμενου έτους ενδέχεται να αγγίξουν τα 250 ευρώ/μεγαβατώρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου», τόνισε η Goldman Sachs.

Οι παράγοντες της αύξησης αυτής το ερχόμενο έτος είναι πολλαπλοί. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ στο CNBC, η προσφορά LNG το ερχόμενο έτος θα είναι περιορισμένη: «Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, η χώρα θα προχωρήσει σε άμεση αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου της παράλληλα με την Ευρώπη, δημιουργώντας ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά».

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη εισαγωγέας LNG του κόσμου του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της αμερικανικής Energy Information Association αλλά, δεδομένης της στρατηγικής μηδενικών κρουσμάτων η οποία έχει οδηγήσει σε πολλαπλά lockdowns, η ζήτηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατέγραψε δραματική μείωση φέτος. Γι αυτόν το λόγο, οποιαδήποτε αλλαγή της στρατηγικής του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας όσον αφορά τα lockdowns θα αυξήσει τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επιπροσθέτως, η αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει αυξηθεί λόγω της εισροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ακόμα και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Εξέβιερ Μπετέλ παραδέχθηκε πως τα αποθέματα των ευρωπαϊκών κρατών είναι γεμάτα με ρωσικό φυσικό αέριο. Προφανώς, οι πρόσφατες αποφάσεις του Κρεμλίνου για επιθετική μείωση των ροών του υδρογονάνθρακα προς την Ευρώπη ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Δύσης έχουν αλλάξει πια το αφήγημα αυτό.

Ο CEO της πορτογαλικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας EDP, Μιγκέλ Στίλγουελ ντ’ Αντράντε τόνισε πως «βρισκόμαστε, μεν, σε πολύ καλύτερο σημείο από το αντίστοιχο πριν από ένα δίμηνο αλλά θα πρέπει να αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα στο εγγύς μέλλον».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας