Μενού Ροή
Η χώρα του ανατέλλοντος... φυσικού αερίου

Για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βάζει ρότα η Ιαπωνία, χώρα εισαγωγής ενέργειας, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει επάρκεια καυσίμου εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση της χώρας εκπονεί σχέδιο για την εξασφάλιση του απαιτούμενου «buffer», υποστηρίζοντας τις εγχώριες εταιρείες στην αγορά επιπλέον ποσοτήτων με στόχο την εφοδιαστική επάρκεια και την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει την πρόταση και τίθεται σε διαβούλευση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το σχέδιο έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο και ενώ πολλές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν εφοδιασμό με καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γερμανία υπέγραψε πρόσφατα μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Κατάρ, το οποίο αποτελούσε σημαντική πηγή για τις ιαπωνικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ιαπωνικές εταιρείες που εμπορεύονται LNG θα εξασφαλίσουν φυσικό αέριο μέσω προθεσμιακών συμβολαίων και θα το πουλήσουν κανονικά εντός και εκτός της χώρας. Ωστόσο, σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Εμπορίου θα μπορεί να διατάξει την πώληση στρατηγικών αποθεμάτων μόνο σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Οι πωλητές θα λάβουν οικονομική στήριξη για ζημιογόνες πωλήσεις, από ειδικό κρατικό ταμείο που θα συσταθεί επί τούτου. Κι αν πωλητής αποκομίσει κέρδος από την πώληση, θα επιστρέψει τα χρήματα στον εν λόγω φορέα, σύμφωνα με την πρόταση. Η κυβέρνηση θέτει το σχέδιο σε διαβούλευση έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας