Μενού Ροή
Η Δανία θα σταματήσει τη χρήση φυσικού αερίου έως το 2030

Η Δανία δεν θα βασίζεται στο φυσικό αέριο μέχρι το 2030, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, ανακοίνωσε η δανική κυβέρνηση σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Στο πλαίσιο των προτάσεων του νέου ενεργειακού πακέτου «Η Δανία μπορεί να κάνει περισσότερα ΙΙ» που παρουσιάστηκε την Τρίτη (19 Απριλίου), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταστήσει τη Δανία ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Όταν γινόμαστε πιο πράσινοι, αποδυναμώνουμε τον Πούτιν. Και όταν γινόμαστε πιο πράσινοι, επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τον πλανήτη μας», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερης πράσινης ενέργειας και περισσότερου βιοαερίου. Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει προσωρινή αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, στην οποία η Δανία δεσμεύτηκε να βάλει τέλος.

«Το κάνουμε αυτό με τα μάτια μας ορθάνοιχτα», δήλωσε η Φρεντέρικσεν, προσθέτοντας ότι «έως ότου η παραγωγή πράσινου φυσικού αερίου είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο, είναι σαφής η πεποίθησή μας πως είναι προτιμότερο να παίρνουμε φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα παρά να το αγοράζουμε από τον Πούτιν».

Εξόρυξη έως το 2050

Σύμφωνα με παλαιότερη συμφωνία, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα πρέπει να σταματήσει το αργότερο μέχρι το 2050 και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή την απόφαση, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, άλλα κόμματα στη Βουλή της Δανίας θέλουν η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα.

«Μπορούμε και πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι μέχρι το τέλος του 2027. Είναι τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι προτείνει η κυβέρνηση και θα είναι σημαντικά χρόνια τόσο για το κλίμα όσο και για την πολιτική ασφάλειας», δήλωσε η Πία Όλσεν Ντίουντ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος.

Για το Σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα, ένα κεντρικό ερώτημα παρέμεινε μετέωρο: «Πώς φαντάζεται η κυβέρνηση ότι θα καταφέρουμε να κατασκευάσουμε τόσα πολλά ηλιακά και αιολικά μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια».

Οι Πράσινοι, ωστόσο, ανησυχούν για την επιθυμία για περισσότερο φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα, έστω και προσωρινά. «Δεν πιστεύω ότι αυτός ο τρομερός πόλεμος του Πούτιν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να πετάξουμε τις πράσινες φιλοδοξίες μας στη θάλασσα, και φοβάμαι ότι αυτό κάνετε εσείς, αν θέλετε να εξάγετε περισσότερο ορυκτό αέριο εν μέσω κλιματικής κρίσης», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μάι Βίλαντσεν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας