Μενού Ροή
Η διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία δεν συνδέεται με την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την πώληση φυσικού αερίου στη Φινλανδία δεν συνδέεται με την απόφαση της χώρας να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βάνχανεν από το κόμμα του Κέντρου.

«Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι οι αποφάσεις που αφορούν την ενέργεια θα ήταν μέρος αυτής της παρενόχλησης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Συνδέονται με τις κυρώσεις και με το γεγονός ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε να κάνουμε πληρωμές σε ρούβλια. Και μας ενημέρωσαν εκ των προτέρων ότι οι παραδόσεις θα διακοπούν σύντομα», δήλωσε ο Βάνχανεν στην εκπομπή επίκαιρων θεμάτων του YLE.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τερματισμός των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εμπεριείχε επίσης πολλούς συμβολισμούς, καθώς σηματοδοτούσε το τέλος μιας εποχής. Ο αγωγός θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα οριστικά, γεγονός που με τη σειρά του θα επιταχύνει την πορεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την εξασφάλιση των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο, η φινλανδική εταιρεία δικτύου μεταφοράς Gasgrid υπέγραψε την Παρασκευή (20 Μαΐου) δεκαετή συμφωνία μίσθωσης με την αμερικανική εταιρεία Excelerate Energy για το πλοίο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Exemplar.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το τερματικό πλοίο θα τεθεί σε χρήση τον επόμενο χειμώνα και θα βρίσκεται στη Νότια Φινλανδία. Εάν ολοκληρωθούν πρώτα οι απαραίτητες λιμενικές κατασκευές στην Εσθονία, το σχέδιο προβλέπει την προσωρινή τοποθέτηση του πλοίου στις εσθονικές ακτές. Το κόστος του έργου του τερματικού πλοίου LNG εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 460 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δεκαετούς συμφωνίας.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη Φινλανδία. Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τη συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου το 30% εισάγεται από τις χώρες της Βαλτικής μέσω του αγωγού Balticconnector. Αυτή η εισαγωγή μαζί με το πλοίο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου λέγεται ότι είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση.

Pekka Vänttinen | EURACTIV.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας